/ БТА
България незабавно трябва да има редовно правителство и да гарантира опазването на външните граници. Това заяви лидерът на ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика на 50-ото НС Бойко Борисов по време на участието си в дискусия на тема „Цената на оставането извън Шенгенското пространство — въздействието върху България и Румъния“. Форумът се провежда в София и е организиран от Българската стопанска камара - съюз на българския бизнес (БСК), съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).  

„Седмица преди изборите в Австрия надали е най-доброто време да си говорим по тази тема. Винаги съм гледал на Европа като на семейство, но в това семейство всеки има своята задача. България свърши ли своята задача през последните четири години? Категорично не. С какви очи да застана пред австрийския канцлер и да кажа, че през последните години шенгенската външна граница се пази добре“, коментира Борисов. 

„От Дейвид Камерън до Виктор Орбан идваха на нашата граница да се учат. Балканският път беше затворен“, посочи той. По думите му страната ни трябва да гарантира на своите приятели и партньори в Австрия, че пази добре външните граници на Европейския съюз, но това може да се случи само, ако има стабилно управление, коментира Борисов. Ние бяхме за пример, каза още той. 

„Затова пазих дружбата с Турция, заради Европейския съюз. Сега Балканският път работи. Всеки ден или през ден, по 10, 20 нелегални мигранти има“, подчерта още той. 

Борисов посочи още, че България и Румъния са като „скачени съдове“, не само по темата за пълноправното членство в Шенген. „Господ е отредил да сме съседи и да си помагаме“, каза още той.

„Когато се решаваше шенгенският въпрос, австрийският бизнес написа едно писмо до своите управляващи, в което интересите на австрийския бизнес и България съвпадаха“, подчерта още Борисов. 

От БТА припомнят, че граничният контрол по въздух и море отпадна на 31 март за България и Румъния. През юли от доклад на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, представен от служебния министър на икономиката Петко Николов, стана ясно, че преките загуби за България от забавянето на пълното присъединяване към Шенген възлизат на над 400 милиона евро. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон през юни изрази очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Лазаров/БТА