Борис Велчев призова за прозрачен избор на следователя, който ще влезе в новия ВСС
Борис Велчев призова за прозрачен избор на следователя, който ще влезе в новия ВСС / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Главният прокурор Борис Велчев откри общото събрание на следователите, което трябва да избере техния представител в новия Висш съдебен съвет. Той призова за прозрачен избор, който да не остави съмнение, че е избран най-добрият.

Велчев каза, че за него е по-важно задаването на повече въпроси към двамата кандидати, отколкото изслушването на техните концепции.

"Не виждам никакъв смисъл в отегчителни повтаряния на вече публикувани материали. Единственото, което за мен има стойност в изслушването, е да се отговаря на въпроси. Аз това бих настоявал - да има повече въпроси, и да може чрез отговори да се проучи качеството на кандидата", заяви Борис Велчев.

Националният омбудсман Константин Пенчев коментира избора на шестимата членове на ВСС от съдийската квота, който беше направен през уикенда: "Самият факт, че 24 часа продължи това събрание, показа, че дори да е имало предварителен сценарий, то или не се е случил, или ако се е случил, то това е било много трудно". Пенчев изрази надежда, че новите членове на ВСС ще гледат в обща посока, дори да имат различни мнения. Според него е важно да се задават въпроси на кандидатите, макар да остава съмнение как стават номинациите.