/ IStock
Здравната система в областта е претоварена, властите въвеждат ограничителни мерки
Здравната система в област Търговище е претоварена, властите въвеждат ограничителни мерки.

Три нови случаи на COVID-19 в област Търговище, почина млада жена

"Лекарите и медицинският персонал в трите болници, в които се приемат пациенти с коронавирус, са преуморени, липсват и кадри
. Има недостиг на финансови средства за закупуване на предпазни облекла и консумативи", съобщи зам.-областният управител Панайот Димитров, слез заседание на Щаба за борба с разпространението на заразата.

Нови 17 случая на коронавирус в област Търговище

Заради ръста на болни в региона, областта е в т.нар. "червена зона", което налага предприемането на сериозни мерки и преструктуриране на болницата. В лечебните заведения към днешна дата има настанени 80 пациенти, при реален брой легла 94. Болниците в Попово и в Омуртаг искат допълнително по 10 легла. Разкриват дарителска сметка в помощ на болницата в Търговище.

По данни на д-р Мариян Кючуков, зам.-директор на РЗИ, в МБАЛ-Търговище, в три отделения се лекуват пациенти коронавирус. В Инфекциозно имат 13 легла, а се лекуват 18 пациенти. Във Второ вътрешно отделение има 42 легла, пациентите са 30, в ОАРИЛ местата са 10, един пациенти е интубиран, но той е настанен в Инфекциозно отделение. В момента в областта има 8 болни лекари, 12 медицински сестри и 3 санитари.

16 новозаразени в област Търговище и две жертви

В МБАЛ-Омуртаг - във Вътрешно отделение имат 33 легла, 10 от тях са за болни с COVID-19. Ръководството ще поиска още 10 легла. В МБАЛ-Попово има 34 легла, 19 са пациентите с коронавирус, искат се още 10 легла.

"Ще предприемем непопулярни мерки, но животът на хората е по-важен!", каза кметът на Търговище Дарин Димитров. Предстои да бъдат издадени заповеди за затваряне на училища и преминаване към дистанционно обучение, заради заразени учители. Ще се следи за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предстои и затваряне на пенсионерските клубове.

Нови 11 случая на коронавирус в област Търговище

Кметът Димитров апелира хората да ограничат движението поне за 10 дни, да се спрат посещенията на увеселителни заведения и мероприятията на закрито, контролът да се засили.
БТА