Болници в страната нямат лекарства за онкоболните
Болници в страната нямат лекарства за онкоболните / снимка: Sofia Photo Agency
Болници в страната нямат лекарства за онкоболните
20271
Болници в страната нямат лекарства за онкоболните
  • Болници в страната нямат лекарства за онкоболните

Липсват лекарства за пациенти с онкологични заболявания в някои болници в страната, съобщи за Дарик Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването.  По думите й има пациенти, които чакат повече от три месеца, за да започнат лечението си.
 
По думите на Захариева няма медикаменти за рак на млечната жлеза и рак на костите. Това са лекарства, които се доставят и заплащат от Министерство на здравеопазването. „Имаме информация, че в Националния онкологичен център, са изчерпани два от видовете ароматазни инхибитори, имаме сигнал, че няма и „Метастрон" - радиофармацевтик, който също се прилага при метастази на костите", каза Захариева.

 
Единственият вариант за болните е да закупуват лекарствата си от дистрибуторите, защото не се продават в аптеките. По думите й седмичното лечение така излиза около 1500 лева.

Доктор Десислава Велковска от здравното министерство обясни за Дарик, че нямало драстични липси на лекарства в болниците. „Скоро бяха проверени много лечебни заведения и никъде нямаше драстични липси на лекарства", обясни тя.