/ Министерски съвет
Изпращаме успешна година, с голям ръст на икономиката, обобщи премиерът в Родопите
"Изпращаме успешна година, с голям ръст на икономиката, стабилни финанси. От папата до Белия дом - най-важните хора в света дадоха оценка на България. Повишение трайно на доходите. Етнически мир. Регионите са в растеж. Големите инфраструктурни проекти се строят. Ето виждате, всички кметове са получили, но искат и още. Заводите работят. Избори минаха, няколко, успешни за нас...", обобщи премиерът Бойко Борисов пред медиите в Михалково, където бе на инспекция преди откриването на готовата отсечка Кричим-Михалково-Смолян.

Бойко Борисов на обиколка из Родопите (ВИДЕО)

"Пътят е прекрасен", похвали той строителите. И заръча на работодателите им: "Трябва да ги браним работниците, като зеницата на очите си, защото те дават БВП".

Борисов заключи също, че корупцията се вижда  при кого е и даде пример, че сегашният път до Михалково е 38 км за 46 млн. лв., докато при управлението на социалистите са били изградени само 17 км, но срещу доста по-сериозната сума от 240 млн. лв.

"Ето я корупцията!", възкликна Борисов и направи сравнението с предишното управление преди ГЕРБ.

Премиерът коментира, че всеки нов път в Родопите отваря планината и за туризъм, и за търговия, особено към Гърция, а местните хора му напомниха, че от години чакат това, защото и без това в Смолянско единственият транспорт е на четири колела. Таза този третокласен път е основна пътна връзка за жителите на Михалково, Кричим и Девин с град Смолян и курорта „Пампорово“. Участъкът осигурява и бърз достъп до път І-8 Пазарджик - Пловдив.

„Това е изключително важен пробив за Смолян, за бизнеса, за целия регион, за туризма. Беше дупка до дупка, нито беше укрепен. Всичко вече е с нови мантинели – 30 километра, с бетонни стени направено. Ето и мрежи – за да може да предпазват напролет, като дойдат срутищата“, отбеляза премиерът Борисов. Той изтъкна, че стотици хиляди тонове скална маса е била изнесена и след това е била изградена мащабната подпорна стена.

Борисов заяви, че строително-ремонти дейности по участъка приключват за по-малко от 8 месеца. По думите му преди това е имало изключително тесни трасета, по които не е могло да се завива. А в момента и пешеходците се движат спокойно, заради разширения и направени тротоари.

Министър-председателят добави, че догодина по това време ще има още един пробив за Гърция – към ГКПП Рудозем-Ксанти, което ще е от изключителна полза за бизнеса и туризма в региона.

В родопското село, където премиерът пристигна с джипа си и зам.-регионалния министър Николай Нанков, го чакаха местни кметове от околните населени места заедно с бластния управител на Пловдив Дани Каназирева, председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутат от региона, кмета на Смолян Николай Мелемов.

Възрастен родопчанин пък посрещна джипа на премиера с обръщението: "Ваше високоблагородие".

Борисов обаче го скастри: "И аз съм селянин от Банкя, като тебе!"

После се здрависа с жените, посрещачки, които бяха довели внуците си, а при представянето си обявяваше: "Приятно ми е, Бойко!", което дружно предизвикваше смях. Подаръците от кметове и местни пък показваше публично, за да го обвиянт, че взима рушвет. Сред даровете бяха бутилка минерална вода, тефтер, календар и рисуван пейзаж от Широка лъка. Кметът на селото благодари за парите, отпуснати за ремонта на старото училище, а кметът на Доспат пък се оплака, че се надявал на 4 млн. за модернизирането на центъра на града, пък получил само 1,5 млн. Борисов пък му каза, че е било направо "неприлично предложение".