Министерство на културата води дела срещу Софийския универистет заради разрушен паметник на културата в Трявна. Институциите водят спор и заради Царския дворец в Балчик. Това обяви в ефира на "Събуди се" министърът на културата Боил Банов.

"В Университета има някакъв рецидив. Някой, който се занимава със собственостите на СУ, много сериозно подвежда ръководството. Имаме проблеми с тях заради Царския дворец в Балчик. Водим дела за една къща в Трявна, която съсипаха. Това е един рецидив на немарливо и некоректно държание. Има неразбиране", обясни Банов.

Боил Банов спря дупченето на фасадата на Ректората за климатици (СНИМКИ)

"Сигналът ми го подаде моята съпруга, тя видя в социалните мрежи снимка на хора, които правят ремонт на фасадата. Такава дейности има един единствен ред - съгласуване с Министерство на културата", заяви Банов по повод скандала с ремонт на сградата на Ректората на Софийския университет.

В социалните мрежи бяха разпространени снимки, от които става ясно, че се пробиват дупки около прозорците. Сградата е обявена за паметник на културата. Ремонтните дейности са спрени 10 минути след получаването на сигнала. На място пристига и полиция, за да опише ситуацията.

Ректорът на Софийски университет не е бил запознат с ремонтните дейности по фасадата на сградата. В Балчик пък перманентно се извършват някакви ремонтни дейности, които не се съгласуват с културното министерство.


 
NOVA