/ БГНЕС
Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски, каза президентът
БНТ прекъсна зарята за годишнината от рождението на Васил Левски, за да предаде президента, който избегна да отиде в родния град на Апостола и да застане до парламентарния председател Цвета Караянчева, а предпочете да замине за гара Левски.

Там тържествено бяха отбелязани 183 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тази година се чества и 75-годишнината от обявяването на Левски за град.

Град Левски празнува 183 години от рождението на Апостола

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй и произнесе тържествено слово. В него той заяви, че днес, когато отбелязваме 183 години от рождението на Васил Левски за него е чест да бъде в единствения град, който носи името на Апостола на свободата.

Радев използва и годишнината на Дякона, за да призове към протести и сваляне на властта.


"Вие, жителите на община Левски изпълвате повече от век висотата на тази отговорност, така както децата и внуците ви ще се наричат с името на най-светлия и най-достойния и обичан син на нашето отечество, както ще пазят и почитат безсмъртните му завети", каза президентът. Румен Радев заяви още, че борбата на Левски срещу правото на силата не е изгубило смисъл, че срещу народното зло не трябва да се мълчи, а да се действа тук и сега. "Срещу тиранията и неправдата трябва да се борим с всички сили, обединени и заедно", допълни още държавният глава.

Честваме годишнината от рождението на Апостола на свободата

„Нашето време все по-настоятелно изисква да пробудим вътре в себе си непримиримостта на Левски и да си припомним какво е лично и национално достойнство,
да осъзнаем, че ние сме решението на всички предизвикателства, свободата е път, който трябва да измине всеки един от нас“, бяха думите на Румен Радев.

Той каза още, че Левски е нашият защитник през времето и нашият съдник през историята, защото ни е завещал морален пример, с който мерим и думите и делата си. „Дали ще сбъднем завета му за чиста и свята република зависи само от нас, от нашата непримиримост, от нашата обединена воля и задружни усилия - само тогава пътят на Левски ще бъде наш – като личности, като нация - с ясна визия и ясно бъдеще“, каза още държавният глава.