/ IStock
Българският лекарски съюз посочи в своя официална позиция, че е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. По думите на специалистите, трябва да се вземат спешни и навременни мерки с "балансирана строгост". 

"Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте", посочват от съюза.

От БЛС подчертават, че не искат икономиката да спира и държавата да бъде затворена:

"Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност. В дискотеките и нощните заведения, на стадионите, обаче, спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това", допълват те.

Ето и цялата позиция: 

"На този фон, докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 000 население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение. Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни! БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки, е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност. В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това. Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:

enlightened затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;

enlightened всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

Времето на компромиси изтече! Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани."