Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява личните лекари да нямат лимит на направленията, които издават на диспансеризирани пациенти, както нямат лимит в направленията за профилактичните прегледи. Това каза пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз преди началото на започващите днес преговори за нов Национален рамков договор между Управителния съвет на БЛС и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега предложенията на двете страни се обсъждаха между експертни групи. За „острите“ случаи направленията ще се издават по преценка на личния лекар, добави той. 

Надявам се парламентът да може да продължи политиката, която беше започната – реално изместване на средства към извънболнична помощ, защото без пари не може да се правят реформи, каза д-р Маджаров в отговор на въпрос за недостатъчните средства за профилактика и превенция в извънболничната помощ. 

Липсата на бюджет ни притеснява, каза още д-р Маджаров и припомни, че нов Национален рамков договор може да се подпише след приемане на редовен бюджет на НЗОК, което означава, че в най-добрия случай това, което е договорено, ще се подпише в анекс, а след приемането на бюджета, ще се подпише окончателен договор. Без нов бюджет не може да се водят разговори за повишаване на цените на клиничните пътеки, допълни той. По думите му въпреки липсата на бюджет е важно да има нова текстова част в нов рамков договор.

БЛС ще предложи възможността в един и същ ден болниците да могат да „прехвърлят“ болнични легла от един и същи тип от едно в друго отделение, което означава, че една клиника по хирургия ще може да ползва легло за пациент в друга клиника по хирургия на същата болница, без да се променя общият брой легла в болницата. Това би било улеснение и за пациентите, каза още д-р Маджаров.

По думите му предстои да се преговаря и за промяна в начина на налагане на санкции, като предложението на БЛС е при първо открито нарушение от един тип да има едно наказание, а не кумулирани, и проверяващите изрично да отбелязват, че при повторно също нарушение, ще бъде налагана санкция за всеки отделен случай. От БЛС не са съгласни да има трикратно увеличение на санкциите, както беше предложено преди време. 

Председателят на Надзорния съвет на НЗОК Момчил Мавров каза преди срещата, че днес ще стане ясно дали между преговарящите страни има спорни моменти. Единият въпрос, който ще разискваме, е свързан с размера и реда, по който ще се налагат санкциите, а другият засяга изчисляването на броя на леглата в болниците, добави Мавров. 
Десислава Пеева/БТА