/ БГНЕС, архив
Очакваните икономии в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към 31 декември 2022 год., заедно със средствата в резерва - 170 млн. лв., са около 340 млн. лв. Това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС). От съсловната организация ще продължат да настояват Надзорният съвет на НЗОК да приеме спешно - до края на ноември, Методика за разпределение на икономиите и да покрие преразхода в специализираната извънболнична медицинска помощ в размер на седем милиона лева със средства от резерва. По данни от БЛС икономиите са в първичната извънболнична помощ, болничната помощ и за медико-диагностичните дейности, като общата сума е близо 170 млн. лв.

От НЗОК казаха за БТА, че приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г. средства за здравноосигурителни плащания са на стойност 5,73 млрд. лв. Отчетените към 31 октомври 2022 г. здравноосигурителни плащания са на стойност 4,65 млрд. лв. Оставащите бюджетни средства за извършване на здравноосигурителни плащания през периода 1 ноември – 31 декември 2022 г. са в размер от 1,08 млрд. лв.

През периода 1 ноември – 31 декември 2022 г. следва да бъде заплатено от НЗОК за оказаната от договорните партньори дейност през октомври и ноември 2022 г. Направените през октомври здравноосигурителни плащания за дейност, извършена през септември, са 538 млн. лв., посочиха още от НЗОК. 

При запазване на същата средномесечна стойност на дейността през октомври и ноември 2022 г., очакваната стойност за заплащане през периода 1 ноември – 31 декември е 1,08 млрд. лв., като към 31 декември се формира очакван остатък от бюджетните средства за здравноосигурителни плащания в размер на шест млн. лв., допълниха от НЗОК.
БТА