Блоковете на „Козлодуй” са затворени по политически причини според Борисов
Блоковете на „Козлодуй” са затворени по политически причини според Борисов / netinfo

Атомните реактори в АЕЦ "Козлодуй" са затворени по политически причини, каза пред журналисти кметът на София Бойко Борисов по време на кръгла маса, засягаща проблемите на 3-ти и 4-ти блок на централата.

В Европа след 3-4 години ще има нова енергийна стратегия и ние трябва в това време да сме се постарали да убедим нашите европейски партньори, че тези реактори и ядрената ни енергетика са безопасни и трябва да работят, допълни той.

Борисов изрази мнение, че до 3-4 години затворените реактори ще започнат да работят отново, защото според неговата информация, в някои европейски държави като Франция и Италия, са изразени притеснения от енергийната зависимост от Русия. В същото време тези страни използват все повече енергийни мощности, отбеляза кметът.

Кметът Борисов изказа убеждението си, че след 3 години и германският канцлер Ангела Меркел ще бъде на друго мнение. По думите му в същия период екоорганизациите ще разберат, че ядреното гориво е екологично много по-чисто от въглищата.

В момента ВЕЦ-овете работят с пълна мощност, за да компенсират липсата на реакторите и има риск от източване на язовирите и достигане до водна криза, поясни Борисов. Според него държавата трябва много внимателно да следи водния баланс.

Столичният кмет допълни, че в момента са поставени постове, които му докладват за степента на източване на язовир "Искър".

Трябва да се уеднаквят действията и говоренето в държавата по темата за АЕЦ "Козлодуй". Днешната дискусия доказа, че има единно мнение сред експертите по този въпрос. Трябва да се задължи правителството да преговаря по темата в Брюксел и да отстоява интересите на България, отбеляза Борисов.