/ Thinkstock/Getty Images
Блокираха 62 лекарства за високо кръвно и сърдечна недостатъчност от родния пазар заради опасна съставка. Става въпрос за примес, който се класифицира като вероятно канцероген, съобщиха от Изпълнителната агенция по лекарствата. Оттам призоваха пациентите, приемащи лекарствени продукти, съдържащи валсартан, да се свържат с фармацевт и с лекуващия им лекар. На спрените 62 лекарства има осигурени над 100 заместителя, така че пациентите да не останат без хапчета. Съмнителните лекарства се отнасят за партиди,произвеждани от 2012 година до момента във фабрика в Китай.

ВИЖТЕ СПИСЪКА С БЛОКИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВА ТУК
 
От шест години фабриката в Китай, която произвеждате тези лекарства, е със замърсено производство. От днес 62 лекарствени продукта са спрени от продажба. Това обясни директорът на правната дирекция в Изпълнителната агенция по лекарствата Мери Пейчева:
 
„Агенцията по лекарствата предприе тези действия на базата на получен сигнал по системата за бързо уведомяване от Европейската агенция по лекарствата за замърсяване с примес на активното вещество валсартан, което се влага в производството на лекарствени продукти, произведено от китайски производител. Агенцията издаде заповеди за блокиране, както във всички държави-членки. Предприемаме тези действия до спиране на продажбите до ниво аптека на засегнатите лекарствени продукти. Тези действия на Агенцията по лекарствата и на лекарствените агенции от всички държани-членки са превантивни, тъй като по информация на Европейската агенция по лекарствата няма данни за реализиране на генно токсичност до настоящия момент“, посочи Пейчева.

Лекар: Опашки от хора ще се наредят пред кабинетите ни за смяна на лекарства
 
„От информацията, която имаме, е, че методът на производство на този производител е сменен през 2012 г. В резултат на смяната на метода на производство се е получил този примес“, допълни тя.
 
На спрените лекарства има заместители, а пациентите трябва да се обърнат към личните си лекари:
 
„Блокирани са малко над 60 лекарствени продукта. Ние сме установили наличните алтернативи в позитивния лекарствен списък, които към настоящия момент са качени на нашата страница и те са над 100. Така че няма място за притеснение. Налични са достатъчно алтернативи от групата сартани, с които могат да бъдат заменени тези продукти. За спокойствие на пациентите те при първа възможност биха могли да се обърнат към лекуващия си лекар, за да им даде указания“, обясни още Мери Пейчева.
 
От Изпълнителната агенция по лекарствата не знаят колко пациенти в България приемат в момента тези лекарства, както и от 2012 година до сега колко са се лекували с тях. Чака се справка на НЗОК по случая.