Близо 460 000 деца ще получават пресни плодове в училище

Близо 460 000 деца ще получават пресни плодове в училище
Близо 460 000 деца ще получават пресни плодове в училище / Thinkstock/Getty Images

На 23 септември приключи приемът на заявления за участие в схемата „Училищен плод“ за учебната 2015/2016 г. Общият брой учебни заведения, изявили желание да се включат, е близо 3450 с около 457 000 деца.

За предходната Кампания 2014/2015 г. към момента са изплатени 98% от предвидените по схемата европейски средства. Общият бюджет по схемата за тази учебна година е почти 14 млн. лева, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

В България „Училищен плод” се прилага за шеста поредна година, като се наблюдава голям интерес от страна на учебните заведения и увеличаване броя на подпомогнатите деца с всяка изминала кампания.

Плодовете и зеленчуците, които ще се раздават на децата от началото на ноември месец, с изключение на цитрусовите и бананите, ще се набавят чрез местни покупки и/или от местните пазари. Целта на тази промяна в наредбата е да бъдат стимулирани българските производители.

Децата ще получават 14 вида пресни плодове и зеленчуци - ябълки, круши, грозде, праскови, сливи, банани, портокали, мандарини, грейпфрути, киви, череши, домати, краставици и моркови. Качеството, както и грамажът им се проверяват от ДФ „Земеделие” и от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).