Близо 18% е бил контролираният вот
Близо 18% е бил контролираният вот / Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова

Близо 60% от сигналите и нарушенията в изборния процес са заради пропуски в организацията на вота и нарушения на институциите. Това показват данните от предварителния анализ на асоциация "Прозрачност без граници", която бе наблюдател на парламентарния вот на 12 май, каза изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов, цитиран от „Труд".

Това е ръст с близо 10 на сто в сравнение с местния и президентския вот през 2011 г. Масови са пропуските, свързани с неподпечатване или предварително подпечатване на бюлетините, подписване на бюлетини от членове на комисията, което ги прави невалидни, недопускане на наблюдатели до различни секции, непопълване на данните на гласоподавателите в списъците и т.н.

"Прозрачност без граници" е установила 366 изборни секции в страната с повече от допустимите по закон 1000 души в избирателния списък. 61 от тях са във Варненско, често в райони с ромско население. В Благоевградското село Бело поле е най-голямата секция - по списък има 6711 избиратели. В Рилци са 3115, в Логодаж - 1912, и т.н. Огромна секция има и в София - с 21 000 избиратели, но за нея има обяснение - там са регистрираните със служебен адрес граждани, придобили български паспорт по натурализация.

"Такива огромни секции дават възможност да се говори за избиратели призраци", обясни Славов. По думите му е крайно време кметовете и областните администрации да се погрижат за прочистването им. Темата с броя на избирателите е още по-актуална, след като депутати от ГЕРБ внесоха искане за касиране на резултатите в секции в Турция, защото в тях са гласували над 1000 души, въпреки че според решение на КС от 2010 г. в рамките на изборния ден физически е възможно да гласуват до 936 души. Проверка на "Труд" показа, че над 1000 избиратели са пуснали вота си и в двете секции в Лондон - съответно 2031 и 1688, но няма искане за касиране на вота, както в Турция.

Контролираният вот е около 18% и се запазва на същите нива спрямо предишни избори, показват данните на "Прозрачност без граници". Купеният вот е бил близо 5%, но е тревожно, че вече се приема като нещо нормално. От общо 70 сигнала, по които МВР е започнало разследване, 11 са на асоциацията, отчитат още оттам.

"Прозрачност без граници" ще представи в понеделник официално резултатите от наблюдението върху парламентарни я вот.