Близки на жертвите от влака София-Кардам регистрират гражданско сдружение
Близки на жертвите от влака София-Кардам регистрират гражданско сдружение / cнимкa: Sofia Photo Agency

Близките на загиналите във влака София-Кардам ще регистрират гражданско сдружение, за да обединят усилията си в търсенето на истината за трагедията. Това стана ясно в Добрич след среща между близките на осем от жертвите и трима представители на фондация „Ангелите от Лим". Целта на срещата, организирана от в."24 часа", бе роднините да обменят опит с хората, загубили децата си в река Лим.

Подготвен е и идеен проект на паметник, които ще бъде издигнат край Червен бряг, съобщи Васил Вичев – баща на загиналия във влака Даниел. Каменният мемориал ще носи името „Факлите от влака София-Кардам". Ще бъдат засадени и девет брези, символ на деветте погубени живота.

Семействата ще водят общи дела, стана още ясно на срещата. Най-близката им цел е да намерят адвокати, които да ги защитават. Роднините очакват до 10-15 дни за бъдат извикани за запознаване с материалите по делото.

Ще искаме да получим протоколите от анкетната комисия в парламента, която се занимава с трагедията, допълни Вичев. Той заяви, че се съмнява, че дознателите и прокурорите ще си свършат работата, тъй като им се оказва натиск „отгоре". Интерес от това според Вичев имат високопоставени чиновници от БДЖ и Министерството на транспорта.

Председателят на фондация „Ангелите от Лим" Георги Манзаров съобщи, че с помощта на община Свищов е открита сметка за набиране на средства за близките на загиналите във влака. До момента били събрани 1800 лева – 500 от фондацията, 1000 от кметството в Свищов и останалите – от дарители. Манзаров връчи по 200 лева на всяко от почернените семейства.

„Заставаме зад тях в търсенето на истината за трагичния инцидент – истината такава, каквато е, а не каквато някой иска да бъде", заяви Георги Манзаров.