/ БГНЕС
Близки на загиналите в катастрофа Ани и Явор, както и на подсъдимия Адриан, излязоха пред Съдебната палата, за да отправят своите послания. Днес делото започва на втора инстанция в Софийския апелативен съд.

Десислава Малчева, майката на Ани, заяви пред медиите, че Адриан грубо е нарушил правилата за движение и е карал с много висока скорост, без да направи опит да намали или спре. Тя отбеляза, че са се събрали, преди делото да започне на втора инстанция, за да отправят апел към обществото – „да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не привилегия“.

Майката на Ани призова да има изключително ясни присъди от съда при подобни случаи със загинали в катастрофи, които да бъдат знак към обществото такива трагедии като тяхната да не се повтарят. Условните присъди са знак към обществото, че човешкият живот няма стойност в България, за престъпления, некасаещи човешки живот, хората получават по-големи присъди, каза тя.

БГНЕС

Диляна Николова, приятел на семейството на Адриан, подсъдим за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор, посочи, че събирането им пред Съдебната палата не е протест. Тя отбеляза, че искат да искат да отправят апел към обществото, защото в социалните мрежи са се изказали много неща за Адриан, които нямат общо с истината.

Той направи изключително фатална грешка с фатални последици, но той нито е бил на амфетамини, нито е бил пиян, когато е шофирал, посочи Николова и припомни, че Адриан е изпратил от ареста открито писмо до роднините на Ани и Явор и се разкайва за случилото се. 

Вярваме в правосъдната система и се надяваме , че присъдата ще бъде обективна. Смисълът на правосъдието е да промени човека, а в случая той наистина осъзнава вината си., добави Диляна Николова.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора. Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, така делото ще продължи на втора инстанция.

Катастрофата, при която загинаха Явор и Ани, стана на столичния булевард „Сливница“ на 8 май 2023 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Константин Костов/БТА