/ БГНЕС
Министър-председателят Николай Денков отговари на актуални въпроси на депутатите в рамките на блицконтрола в парламента.

Инфлацията в България спада с доста бързи темпове, заяви премиерът на въпрос на народен представител за цените на храните у нас. 

"През месец декември тя е по-ниска, дори и от очакванията на Финансовото министерство. Очаквам да спадне и през януари. Правителството провежда своите усилия,за да успее да реализира в няколко различни посоки конкуренция, която да свали цените. Излезе информация за редица намалени продукти, като искам да уточня, че става въпро за продукти, които са важни за хората с по-ниски доходи", допълни Денков. 

Той отговори на критиките на Тошко Йорданов от ИТН, като уточни, че инфлацията у нас е щяла да бъде още по-ниска, ако сме членове в еврозоната. 

"Затова вместо да се борите упорито срещу влизането на България в еврозоната, ни помогнете да влезем там и при следващи кризи ще бъдем по-стабилни и ще имаме и по-ниска инфлация", допълни премиерът. 

Ще бъдат отделени нови 2 млрд. евро, които да бъдат използвани, за да бъде намален мигрантският натиск към ЕС. Част от тези средства ще бъдат насочени към България. Това заяви премиерът на въпрос на народния представител от „Продължаваме промяната -Демократична България“ Даниел Лорер, който поиска да знае какви са резултатите от участието на премиера във Европейския съвет, провел се вчера в Брюксел. 

„Основните теми на Европейския съвет вчера бяха свързани с актуализирането на бюджета, поставянето на някои нови приоритети за финансиране, подкрепа за Украйна, подкрепа за борбата с нелегалната миграция. Нещо, което касае пряко България“, уточни Денков. 

„Отделно бяха обсъдени и някои други проблеми, като сблъсъка между Израел и Палестина, земеделските протести и други“, добави той. 

По думите на Денков подкрепата за страната ни за присъединяването на еврозоната и Шенген е търсена в индивидуални разговори с премиерите на различни държави. „Специално аз търсих разговори с държавите, които по принцип са много консервативни, когато се търсят решения, свързани с разширение на ЕС – това са северните държави, Нидерландия и Германия. Във всички тези разговори имаше разбиране за напредъка на България и за това, че България трябва да бъде част от еврозоната, когато изпълни критерия за инфлация, и Шенгенското пространство“, каза още министър-председателят.

На въпрос на "Има такъв народ" по повод фермерските протести в цяла Европа и дали правителството е намерило средствата, които те искат, Николай Денков каза, че основните оплаквания са свързани с нестабилната икономическа среда поради повишението на цените на горивата, на торовете, на пестицидите, има оплаквания от увеличен внос от страна на външни трети страни, включително Украйна.

Премиерът обърна внимание, че вносът от Украйна не надхвърля или минимално надхвърля вноса от предишните години. Търси се на европейско ниво да отпаднат някои от екологичните изисквания и има такова решение, така че това е едно важно облекчение за фермерите, посочи премиерът и допълни, че междувременно всяка държава, според своите възможностите, си търси ресурс, за да подкрепи фермерите.

Денков обърна внимание, че в бюджета за тази година парламентът гласува допълнително 500 млн.лв. за фермерите в България в съответствие със съответния план за развитие на селското стопанство. Прави се преглед на бюджета, на Фонд „Земеделие“ в земеделското министерство, за да се види какви допълнителни средства могат да бъдат осигурени, каза той. Денков съобщи, че в неделя ще има трета среща с аграрните производители и тогава ще бъдат представени мерките, които могат да бъдат осигурени за тази година. 



Съгласно парламентарния правилник всеки първи петък от месеца от 09:00 ч. се провежда блиц контрол, в който по принцип участват премиерът и вицепремиерът. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел няма възможност да присъства на блиц контрола поради участие в Третия министерски форум за сътрудничество с Индийско-Тихоокеанския регион, който ще се състои в Брюксел, съобщи председателят на Народното събрание Росен Желязков в началото на заседанието.

В парламентарния контрол от 11:00 ч. на предварително зададени въпроси на народни представители ще отговаря министър-председателят Николай Денков и министрите Калин Стоянов, Иванка Шалапатова, Галин Цоков, Христо Хинков, Кръстю Кръстев, Юлиян Попов и Кирил Вътев.