/ БГНЕС, архив
Община Перник е ощетена с над 1,2 млн. лева от действията на бившите кметове. Това заяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 
По думите й става ясно, че и двамата бивши кметове в различен период през 2014 г. са извършили умишлено, според прокуратурата, действия по служба в ущърб на общината. Те са дублирали дейности от две различни фирми.
 
Разследват бивш кмет на Перник за неизгодна сделка

Общината е имала сключен договор с фирма с дейност сметосъбиране и извозване, тя е работила нормално на територия на общината.
 
Друга фирма обаче е получила 1,2 млн. лева без да има, каквито и да е документи и доказателства за реално извършени действия.
 
Прокуратурата: Община Перник целенасочено е източвана

"На 8 септември Илинка Никифорова е свикала кризисен щаб в Община Перник като по нейно настояване е прието, че е в сила бедствие или криза без да е налице подобно обстоятелство. Установено е, че дори не е имало опасност от биологично заразяване на населението. За да се избегне дългият и тежък път на обществена поръчка, а и за да се облагодетелства една конкретна фирма, която да получи 1,2 млн. лв. са били създадени документи. По този начин без да е налице бедствие са създадени условия да се разплати общината в полза на едно търговско дружество, което според нас не е извършило, каквото и да е действие по сметоизвозване и сметопочистване", информира говорителят на прокуратурата.