Увеличаването на броя на новорегистрираните случаи на коронавирус в последните дни не означава, че България е избързала с отхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това каза в предаването „Събуди се“ д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър и директор на СБАЛ по онкология в София.

„Хората трябва да са внимателни, да не бързат с махането на предпазните средства – особено маските. И трябва да мислим в позитивна светлина как да си връщаме живота, който обичаме“, коментира той.

41 са новите случаи на COVID-19 у нас

Бившият здравен министър отново уточни, че носенето на маски е най-евтиното и ефективно средство за предпазване от заразяване като се използват от всички хора.

Той беше категоричен, че държавата се е справила с борбата срещу COVID-19. „Ние можем да се чувстваме удовлетворени от начина, по който беше менажирана кризата. Хората, които бяха в Щаба бяха много подходящо подбрани. И тримата – и ген. Венцислав Мутафчийски, и Ангел Кунчев и Кантарджиев са много добри комуникатори“, каза д-р Стефан Константинов.

Огнище на коронавирус в Самоков

Директорът на СБАЛ по онкология в София допълни, че от сега нататък поне няколко месеца хората трябва да бъдат бдителни и да продължат да носят маски. Той открои и няколко групи изводи, които кризата с коронавируса разкрива. „Първата е, че държавата трябва да има болници, на които да разчита. Трябва да може в такива ситуации бързо и ефикасно да се намират такива. Това са държавните болници. Втората група е, че постулатът „Парите следват пациента“ не може да се абсолютизира“, категоричен бе д-р Константинов.
NOVA