/ iStock/Getty Images
Държавният бюджет за 2021 година е обнародван в „Държавен вестник”. Публикувани са и промените в Закона за ДДС, с което ключовите закони за финансовата рамка за догодина вече са обнародвани.

Окончателно: Приеха държавния бюджет за 2021 г.

Над 5,48 милиарда лева дефицит очаква хазната ни през 2021 година, както е заложено в обнародвания днес в "Държавен вестник" бюджет. Осигуряват се повече пари за редица сфери, най-големите от които са социалните дейности, здравеопазването и образованието.

Още през октомври, когато бе представен проектът на документа, финансовият министър Кирил Ананиев го определи като „антипандемичен”, тъй като, ако изключим сериозните харчове за овладяване на пандемията от Covid-19 и съпътстващата я икономическа криза, фискалната позиция на страната ни би била много по-добра.

Бюджетната комисия одобри на второ четене бюджета за ДОО и НЗОК

С Бюджет 2021 за трети път се актуализира и тазгодишната финансова рамка, чиито промени се наложиха заради пандемията от коронавирус. И през 2020 година фискът ще завърши на минус.

Бюджетите на държавното обществено осигуряване и здравната каса бяха обнародвани миналата седмица, но държавният бюджет се забави заради казуса с бързите кредити и ветото на президента Румен Радев върху двойното оскъпяване на главницата при просрочие.

Правната колизия около текстовете бе преодоляна, според управляващите от ГЕРБ и забавена във времето, според опозицията от БСП. 
БНР