След тридневен парламентарен маратон, бюджетът за 2021 г. е окончателно приет.

"Бюджет 2021 г. е нашият адекватен икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност". Това каза финансовият министър Кирил Ананиев от парламентарната трибуна, веднага след края на гласуването на второ четене.

„Знаем за притеснението на хората за здравето им, за доходите им, за притесненията на бизнеса, засегнат от кризата. Знаем и за предизвикателствата за запазване на финансовата сигурност и стабилност на държавата. Тези проблеми, посочени от вас, в голямата си част са решени в бюджета за 2021 г. Тези проблеми са надпартийни, този бюджет не обслужва партийни интереси, а изцяло е насочен към националния интерес да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнеса, да се гарантира финансовата стабилност на финансовите системи", увери той.

По думите му Бюджет 2021 дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено, категоричен бе Ананиев.

Финансовият министър направи и обобщение на приетото в държавния бюджет.

„През 2021 г. постигаме обещаното удвояване на средната учителска заплата, както и увеличаването на възнагражденията във висшето образование. Продължават да се увеличават парите за сектор Образование. Спазваме обещаното увеличение на минималната работна заплата, доходите на заетите в бюджетната сфера също нарастват за трета поредна година“, изброи той.

„Ресурсът за социалните системи е на безпрецедентно ниво. С него се осигурява мярката 60/40, парите за хората с увреждания, месечните помощи за отглеждане на деца, подкрепа за родителите при отглеждането на деца чрез данъчни облекчения. Увеличението на минималната пенсия от 250 на 300 лева от 1 януари, осъвременяване на пенсията от 1 юли и добавката от 50 лева до март месец“, продължи Ананиев.

По думите му средствата за здравеопазване също са рекордно високи. „Тук са парите за медиците на първа линия, за ваксината за Ковид-19, за изграждането на здравната информационна система и на националната педиатрична болница“, добави министърът.

„Ако нямаше пандемия, то фискалната ни позиция, щеше да е на по-ниско ниво. Дефицитът и дългът продължават да са сред най-ниските в ЕС“, заключи Ананиев.