Бисер се прости със загиналите във водния ад, Борисов уважи опелото
Бисер се прости със загиналите във водния ад, Борисов уважи опелото / снимки: Impact Press Group
Бисер се прости със загиналите във водния ад, Борисов уважи опелото
50013
Бисер се прости със загиналите във водния ад, Борисов уважи опелото
Премиерът Бойко Борисов в село Бисер
Министър Цветан Цветанов
Министър Мирослав Найденов
Министър Тотю Младенов
  • Бисер се прости със загиналите във водния ад, Борисов уважи опелото
  • Премиерът Бойко Борисов в село Бисер
  • Министър Цветан Цветанов
  • Министър Мирослав Найденов
  • Министър Тотю Младенов

В село Бисер днес беше поклонението пред тленните останки на четиримата загинали във водния ад на 6 февруари, когато се скъса стената на язовир Иваново и висока над 3 метра приливна вълна потопи селото. Във водната стихия смъртта си намериха Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов и Ангел Стоянов.

Опелото в църквата „Св.Св. Кирил и Методий” в селото извърши старозагорският митрополит Галактион заедно със свещеници от региона.

Премиерът Бойко Борисов също дойде за погребенията в селото. „Сега най-важното е бързо кметовете - и на селото и на Харманли, да ми дадат проекти, за да започнем възстановяването му максимално бързо, както и възстановяване на дигата на река Марица”, каза премиерът Борисов в Бисер. Договорил съм се с Европейската комисия 15-20 млн. от средствата по програмата за развитие на селските райони да бъдат насочени за възстановителни работи, уточни още той.

Борисов обаче не се ангажира с коментар чия е вината за бедствието, сполетяло селото, и подчерта, че това е работа на прокуратурата.

Петима души от Хасковска област продължават да са в неизвестност. Все още се издирват възрастни мъж и жена от село Бисер, загиналите при катастрофата край село Бориславци и един човек от Иваново, съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов. В Бисер той запозна премиера със ситуацията в областта, предприетите мерки и свършеното до момента.

Бисер се прости със загиналите във водния ад Борисов уважи опелото
netinfo

Разходите по погребенията пое изцяло Областната администрация в Хасково, информира областният управител Ирена Узунова.

От днес структурите на Агенцията за социално подпомагане са в готовност да започнат изплащането на еднократната социална помощ на населението в бедстващите райони на общините Харманли, Свиленград, Любимец и Гълъбово. Паричната помощ е в размер на 325 лева и ще стигне до 229 домакинства в селата Бисер, Лешниково и Обручище, както и в градовете Любимец, Раднево и Свиленград.

Помощта ще получат и пострадалите от наводнението домакинства в пет села до Гълъбово, след като бъде направена оценка на щетите. Средствата за социалните помощи бяха отпуснати от социалното министерство и са на обща стойност от над 74 000 лева.

По 10 000 лв. ще получат семействата на загиналите и на изчезналите хора. Днес пострадалите хора получават тези пари, увери се на място премиерът. Започна и изплащането на обезщетенията за изгубени животни. Тези, чиито лични документи са изгубени, вече са получили удостоверения от МВР. Вицепремиерът Цветанов заяви, че е създадена организация хората да извадят новите си лични документи безплатно.

Над 10 тона храна са събрани в склад в Хасково и те ще бъдат пренасочени към бедстващите хора в областта. Това съобщи в парламента изпълнителният директор на Агенцията по храните Йордан Войнов. Той обясни, че е нает склад в Хасково и всички храни, които пристигат, се проверяват от инспектори и след това се предоставят за раздаване на хора. Не се приемат храни от частни дарители, защото не е ясно в какво състояние са, коментира Войнов. По думите му част от даренията могат да бъдат пренасочени и към бедстващи хора на различни места в страната.

Камион със 100 000 специални чувала за пясък, предназначени за защита от наводнения, изпраща унгарското правителство. Пратката е приятелска помощ и е дарение от унгарската служба за гражданска защита. Чувалите ще послужат при евентуални наводнения в България през следващите седмици. Унгарските партньори на българските служби за защита на населението от природни бедствия и аварии се включват в европейската реакция на тежката ситуация в държавата.

В момента камионът пътува на територията на Сърбия, съобщи за Дарик посланикът на Унгария у нас Н.Пр. Юдит Ланг. Пратката ще бъде около 16.00 ч. на ГКПП Калотина. Камионът ще достави чувалите за пясък на логистичната база на българските служби за защита на населението от природни бедствия и аварии в пловдивското село Стряма, уточни унгарският дипломат.

Премиерът Бойко Борисов пристигна с правителствения самолет на гражданското летище в Пловдив, където го чакаше вертолет „Кугър” от авиобазата в Крумово, информира Агенция „Фокус”. С него премиерът отпътува към село Бисер.