ГЕРБ научи за консултациите при президента за назначаване на членове на ЦИК от медиите, докато други партии научават от източника. Това коментира на пресконференция в централата на партията Тома Биков. Биков уточни, че за предстоящите на 5 май консултации е научил от медиите и все още в централата на партията няма постъпила официална покана.

По-рано днес в прессъобщение на секретариата на държавния глава се посочва, че със свой указ президентът Румен Радев определя правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване членове на ЦИК.

Радев ще проведе консултации с партиите заради състава на ЦИК

„Сега идва следващата стъпка – назначаване на ЦИК по неясен критерий, с крайно съмнителна и неясна процедура”, коментира Тома Биков.

„Ние не знаем нито на какви критерии трябва да отговарят тези кандидати, нито какво се очаква от тях”, заяви още той. „И това се случва 2 месеца преди парламентарните избори. Ако ние бяхме направили подобно нещо преди изборите, всички щяха да ни обвинят в опит за фалшификация на изборите”, каза Тома Биков.

„В момента виждаме опит цялото изборно законодателство да бъде приложено така, че да спечелят определени политически сили, от кръга на Румен Радев. Това се прави и с цел той да спечели втори мандат като президент”, заяви Биков.

Депутатът предупреди, че цената може да бъде провал на изборния процес и провал изобщо на демократичния процес само след два месеца. Биков изрази опасение, че страната може да влезе от политическа криза в конституционна.