/ Dariknews.bg
Великден е прекрасен християнски празник, обичан от всички, защото е повод за събиране на цялото семейство. Голяма част от българите свързват празника с пищни трапези, но какво по-хубаво време от това да прекарате повече приказни моменти с любимите си хора някъде из чудните места на България. Ако ви липсват идеи, вижте няколко вдъхновяващи места за разходка и почивка през празничните дни.

Ковачевица и Лещен – съкровищниците на Родопите (СНИМКИ)

Ковачевица

Село Ковачевица е разположено в поречието на река Канина (Кървава река), заобиколено от високите дъбрашки ридове в югозападния дял на Родопите. Селото представлява идеално място за културен туризъм и спокоен отдих сред традиционните родопски къщи.

Лещен

Село Лещен се намира на около 5-6 километра от Огняново. То е разположено върху южния склон на Западните Родопи. Голяма част от старите къщи в селото са реставрирани, като е запазен автентичният им архитектурен стил. Освен да се разходите по малките уличкит, там може да видите църквата Света Параскева изградена през 1833 година.

Троянският манастир

Троянският манастир „Успение Богородично“ се намира до село Орешак, на 10 км от град Троян. Той е разположен живописно на брега на река Черни Осъм и е трети по големина в България.

Троянски манастир
Кремена Андреева


Кои са най-страхотните места за разходка в България?

Белоградчишките скали

Белоградчишките скали с право могат да се нарекат 8-то чудо на света. Изумителните скални образувания се разпростират на 30 км около град Белоградчик. Скалите са се образували преди около 230 млн. години, като всеки камък носи своята легенда.

Пещерата Снежанка

Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите” и е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Намира се на 5 км oт град Пещера в посока към град Батак. Пещерата е образувана от Новомахленската река. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г. пр. н. е. е била обитавана от древните траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново през 1961 година от туристи.

Крушунските водопади

Крушунските водопади, несъмнено, са едно от най-красивите и интересни места за посещение и туризъм в България. При това, до тях се стига доста мързеливо – с кола. В допълнение, човек може да ги обходи по сравнително кратка екопътека, без много усилия. Всичко това ги прави и една от най-посещаваните природни забележителности у нас в последните години.

Чудните мостове

Чудните мостове са невероятен скален феномен в Западните Родопи. Разположени са в карстовата долина на река Еркюприя, в подножието на връх Голям Персенк, само на 5 км северозападно от село Забърдо. Тези чудеса на природата са се образували от срутването на пещера преди хиляди години.

Чудните мостове
ThinkStock/Getty Images

Очите на Бога – пещера Проходна

Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2 км от с. Карлуково и на 112 км от София.

Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана - “окна”. Именно “окната” правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича “Очите на Бога”. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат “сълзи”.

Разходка из манастирите в България

Патриаршеският манастир „Света Троица“

Патриаршеският манастир „Св. Троица“, е разположен в красива местност, в подножието на Арбанашкото плато, на около 6 км. от Велико Търново и на 1,5 км от с. Самоводене. Според някои данни манастирът „Св. Троица“ е основан през 1070 г. Друга теория приема за по-вероятно основаването му от Патриарх Евтимий с помощта на цар Иван Шишман, откъдето идва и името „Патриаршески“ или „Шишманов“ манастир.