/ ThinkStock/Getty Images
Управителният съвет на Българска федерация на индустриалните и енергийни консуматори (БФИЕК) изпратиха отворено писмо до медиите по отношение на тревогата у индустрията от риска за доставките на природен газ.

"В последните седмици като управляващи чертаете непрестанно червени линии, които биха Ви позволили да участвате в преговори за бъдещо управление. За едни формации червените линии са неучастието на три или четири имена в обществения живот, за други - неучастието на досегашните премиер и вицепремиер", посочват от федерацията. 

"Уважаваме Вашите си политически червени линии, но има една линия, която е на път да взриви всякакви бъдещи планове за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а и работата на евентуално служебно правителство. Противно на политическата лексика, която обича червеното - линията този път е синя. И тя е тежката ситуация с осигуряване на природен газ за България", допълват оттам. 

"Изключително тревожно е, че само 2,5 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е осигурено, а и цената му е абсолютно неясна. Ефективни мерки за това не бяха взети нито в рамките на редовното правителство, а след това и на кабинета в оставка. Ние, представителите на производствените предприятия в страната се наслушахме на твърдения, че българската икономика не била голям консуматор на газ, че нямало страшно и не можем да останем без газ", посочват още от БФИЕК. 

С настоящото писмо от федерацията настояват още веднъж за кризисни мерки и за спешна среща за изясняване на ситуацията.

"Предупреждаваме, че спирането на газа освен пагубни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот", допълват те. 

Вижте цялата позиция тук: