/ iStock/Getty Images
Без температурни рекорди докрая на юли
102060
Без температурни рекорди докрая на юли
  • Без температурни рекорди докрая на юли
Горещата вълна във Франция, Германия, Белгия и Холандия си отива. По-горещо в следващите няколко дни ще бъде единствено на Скандинавския полуостров.
 
На територията на Балканите няма да има такива високи температури, каквито се измериха в Париж - 41 градуса. Температурите в България няма да надхвърлят 35 градуса, поне в обозримо бъдеще.
 

Задава се слънчев петък и горещ уикенд

Това идва на фона на преекспонирането на темата с двете горещи вълни, които заляха Европа това лято. Големи климатични центрове започнаха да публикуват изследвания как климатът в последните две хиляди години не е бил толкова топъл, колкото в началото на 21-ви век.
 
Синоптичните модели показват, че от събота започва една промяна, която ще ни носи малко повече облаци и от време навреме ще ни носи и дъжд. В неделя срещу понеделник ще има кратки превалявания и възможност за гръмотевични бури. В Италия се заражда Средиземноморски циклон, който ще се придвижи постепенно през Централна Европа и България попада в неговата югоизточна част.
 

Времето през следващата седмица в температурно отношение няма да се промени особено. Не ни очакват горещини. Даже в отделни дни температурите особено във високите полета на Западна България ще бъдат между 25 и 29 градуса. Няма да има типични за края на юли горещини.
 
След 3 август се очертава по-продължителен период на слънчево и типично лятно топло време. В перспектива се очаква атмосферата на Балканите да се стабилизира.