/ БГНЕС
Всички военни, изкарали коронавируса, са дарили плазма
Към момента нужда да отваряме полева болница за борба с коронавируса, каквато тренировка бе направена преди месеци с разполагането на легла в "Арена Армеец", но и да се наложи, медици за нея няма.

"На този етап няма необходимост от откриване на военно-полева болница за борба с COVID-19, каза във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
Акцията за отварянето на такава военно-полева болница през пролетта е трябвало да покаже как работи държавният резерв, каква е подготовката и логистиката, както и за колко време може да бъде направена подобна операция, като резултатът е, че за 24 часа това може да се случи, обясни военният министър.

"Големият въпрос сега е, не кога и за колко време такава болница може да бъде открита, а какъв ще бъде персоналът, който ще я обслужва. Лечебните заведения към момента си вършат работата, но проблемът е персоналът", коментира той.

"В тази ситуация като общество трябва да сме солидарни", допълни вицепремиерът и уточни, че още преди две седмици всички военнослужещи, които са били заразени с COVID-19 и са оздравели, са били призовани да дарят плазма и те са го направили.

"Около 40 човека от състава на министерството работят на смени като санитари в петте военни болници на територията на страната", съобщи Каракачанов.

Министърът на отбраната посочи, че одобрява последните мерки на правителството срещу заразата, защото те са съгласувани с професионалистите, които работят на първа линия в овладяването й.

"Ако те преценят дали трябва мерките да бъдат затегнати или да се отпуснат, то отново ще подкрепя тяхното решение", подчерта министърът.

"Близо 70 милиона от бюджета на Министерството на отбраната са предоставени на здравеопазването за борба с COVID-19", уточни Каракачанов. По думите му това няма да се отрази на проектите за модернизация на армията.

Във Велико Търново министърът на отбраната и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в честването на празника на Националния военен университет "Васил Левски" и 142 години от началото на военното образование в България.