Бедственото положение в Габрово и Трявна остава, учениците от вторник на училище
Бедственото положение в Габрово и Трявна остава, учениците от вторник на училище / снимка: DarikNews.bg
Бедственото положение в Габрово и Трявна остава, учениците от вторник на училище
62613
Бедственото положение в Габрово и Трявна остава, учениците от вторник на училище
  • Бедственото положение в Габрово и Трявна остава, учениците от вторник на училище

В Габрово и Трявна остава бедственото положение. В двете общини продължават проблемите с електрозахранването след ураганните ветрове. Усилено се работи за отстраняване на авариите и броят на селата без ток намалява. В Тревненско те са 10, като се очаква до края на деня да се възстанови електрозахранването в още 4. В Габрово електрозахранването е възстановено към всички селища, но има множество аварии по мрежата за ниско напрежение.

От вторник се възстановяват учебните занятия за габровските ученици, съобщиха от общинската администрация. 5 общински комисии оценяват щетите, като работата им трябва да приключи в едномесечен срок. До този момент само едно семейство е настанено в общинско жилище заради разрушен дом.

Над 500 души са преминали през приемната за граждани в сградата на общинската администрация от откриването й досега. 75 са исканията за възстановителна помощ, а 55 са подадените молби за еднократна помощ в размер до 325 лв.

В областната управа се състоя среща със секретаря на Междуведомствената комисия Людмил Върбанов за уточняване на процедурата за кандидатстване за възстановителна помощ от пострадали граждани.

По случая с трагично загиналата при бурята габровка е образувано досъдебно производство и в момента тече разследване. 34-годишната жена почина в четвъртък около 20 ч., след като беше ударена от откъснала се талпа от строително скеле на сграда, която е държавна собственост. Разследват се строителните дейности - направените сглобки, начините за обезопасяване и др.

Създадена е и Информационна система за регистрация на критични събития на територията на Общината, причинени от аварии и природни бедствия в Габрово, съобщават още от общинската администрация.