БЧК се готви за нова бежанска вълна
БЧК се готви за нова бежанска вълна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Очакваме бежанска вълна, но колко голяма ще бъде не мога да кажа. Много сме притеснени и много сериозно се готвим. Това отговори в Кърджали на журналистически въпрос председателят на БЧК Христо Григоров. Той поясни, че към момента държавата се е справила и ситуацията с бежанците е под контрол.

Притесненията на БЧК са от това, че само през последните два месеца в съседна Турция са влезли между 160 000 и 200 000 души. Това за тази държава е голямо бреме, каза Христо Григоров. Според него, ако ситуацията в Турция не е под контрол означава, че една голяма част от бежанците ще искат да минат през България и да тръгнат към Европа. Подготовката на БЧК е за бедствена готовност.

По отношение на бедствените ситуации в България Христо Григоров каза, че за първи път корпоративния бизнес и търговски вериги са били изключително активни в оказването на помощ във всички региона. Само чрез БЧК са били предоставени 60 тира с вода по 20 тона. Той бе категоричен, че помощите от БЧК се раздават при изключителен контрол и злоупотреби с тях не може да има.

Христо Григоров снощи бе в Кърджали с ръководството на БЧК за участие в юбилейна среща по случай 100 години на червенокръстката организация в града. За юбилея местната структура получи най-високото отличие на БЧК - златен медал.