бащи родители протест
бащи родители протест / БГНЕС
В Деня на бащата - 26 декември
Споделеното родителство е един от изходите, за да могат повече деца да живеят и със своите бащи. Пред Министерството на правосъдието се състоя протест на бащи и техните деца срещу един от най-големите социални проблеми на днешното общество – все по-малко деца могат да живеят и с двамата си родители.

Мирната демонстрация се проведе в Деня на бащата, на който се чества паметта на свети Йосиф Обручник, земния баща на Иисус Христос.

„Проблемът с обезбащяването в цял свят е огромен. Много деца, да не кажа повечето, са израснали без бащи в съвременното общество“, сподели един от протестиращите родители пред БГНЕС.

Зов за помощ: Самотен баща се нуждае от пари за лечение

Той е категоричен, че тази „пандемия“ може да бъде предотвратена с помощта на споделеното родителство.
 

бащи родители протест
БГНЕС



„Родителите на разделените деца трябва да могат да ги отглеждат по равно време и при единия, и при другия. Това е постижимо. Направено е в много държави, време е да се направи и у нас“, каза още бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември.

Министър Надежда Йорданова се ангажира с въпроса за споделеното родителство

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се ангажира да бъдат обсъдени законови промени във връзка с осигуряването на равните права на родителите след развод.

Тя е провела още в събота (24 декември) телефонен разговор с протестиращи граждани от организациите “Бащи за отговорно родителство” и асоциация “Член 24”. В първия работен ден след коледните празници (29 декември) ще бъде организирана среща с неправителствените организации.

Министър Йорданова се ангажира да обсъди с организациите споделеното родителство и механизъм, чрез който да се защитят правата на децата и на двамата родители, след което да бъдат разработени необходимите законови промени.

В действителност години наред не са предприети действия за разрешаването на този болезнен за децата и родителите проблем, който често превръща децата в жертви на конфликти по време и след развод, и води до родителско отчуждение.

 
БГНЕС