Иван Денев твърди, че синът му е лекуван експериментално, от болницата отричат
Бащата на починалия абитуриент от коронавирус през лятото продължава да обвинява лекарите за смъртта на сина му, въпреки заключението на лекарите, че грешка в лечението няма. Адвокат Иван Денев от Велико Търново твърди обаче, че синът му е бил лекуван с експериментално лекарство, че е имал възможност да се запознае с медицинската документация по случая и че момчето не е давало информирано съгласие за лечението му, предава NOVA.

Шефката на отделението по реанимация д-р Сибила Маринова потвърди, че не е имало подписана декларация, но уточни, че документи в в интензивния сектор за лечение на COVID-19 не се вкарват заради заразата,
защото след това написаното ще бъде заличено, ако им се приложи дезинфекция.

"Не е експериментален, той е регистриран от 2009 в България, прилага се при деца над 2 г. Пациентът беше адекватен и изключително съдействащ при лечението", обясни лекарката.

Според проверката в болницата грешки в лечението няма, но като пропуск е отчетена именно липсата на подпис за информирано съгласие.

Не е имало пропуски в лечението на абитуриента, починал от COVID-19 във Велико Търново

„Когато истината се изяснява, винаги има поне две страни. Когато фактите и истината се появят наяве, е нормално да има несъгласие. В случая обаче границата на нормалното е премината”, каза директорът на МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” д-р Стефан Филев.

Той добави, че още преди разследването да започне е започнала бурна медийна атака и са отправяни манипулативни твърдения спрямо болницата и професионалистите, които работят там.

Според бащата дори и синът му да е имал пневмония, не може в 21 век една болница да не може да я излекува.


Режисьорът Стефан Командарев, който снима филм за донорството, разказа, че по това време е бил в търновската болница и е свидетел на усилията на лекарите, които хвърлили, за да спасят абитуриента.

19-годишен младеж без заболявания загуби битката с Covid-19 във Велико Търново

Преди около 3 месеца 19-годишният Христо Денев стана най-младата жертва на коронавируса у нас, а неговият баща обвини лекарите, че са му приложили експериментално лечение, което е довело до смъртта му.
nova.bg