Бареков ще убеди ЕКР да подкрепи Кристалина, пази и достойнството на Бокова
Бареков ще убеди ЕКР да подкрепи Кристалина, пази и достойнството на Бокова / Пресцентър на България без цензура

Eвродепутатът Николай Бареков предложи на колегите си консерватори да дадат своята подкрепа за втория ни кандидат за председател на ООН - Кристалина Георгиева, очаква след препоръката председателят на Групата на ЕКР господин Саид Камал да излезе с изявление в тази насока.

Валери Симеонов: Бокова трябва да се оттегли от битката и да даде шанс на Кристалина Георгиева

Според евродепутата ако запазим достойнството на госпожа Бокова, шансът ни за успех с госпожа Георгиева ще се увеличи сериозно, а битката за поста генерален секретар може да завърши с триумф за България.

Ето и пълното съдържание на позицията на Бареков по този повод:

След "изненадващата" и недобра от тактическа гледна точка рокада на кандидатите ни за поста шеф на ООН предложих на колегите си консерватори от ЕП все пак да излезем с подкрепа за втория български кандидат госпожа Кристалина Георгиева.

Очаквам след препоръката ми вчера изтъкнатият британски консерватор и евродепутат, председател на групата на ЕКР, господин Саид Камал да излезе с изявление в тази насока.

Станалото станало. Като български политик в Европа се опитвам да помогна с позициите си за българската кандидатура, но и за двете ни дами - кандидати мога да кажа само хубави думи и добри препоръки. Надявам се работата ми с британските колеги в ЕП и моята последователност като български и европейски консерватор да допринесе ползи за Родината ми. Десният профил на госпожа Георгиева и опита й като еврокомисар ще ни помогне да спечелим нова подкрепа в Съвета за сигурност. Гласове, които не успяхме да съберем поне досега.

"Ню Йорк пост": Антониу Гутериш е фаворит, но Кристалина Георгиева е силна конкуренция

Подкрепата ми за втория български кандидат следва да се разглежда като последователна моя стъпка за естественото сближаване на двете най- големи еврофракции в ЕП - Консерваторите и колегите от ЕНП. Смятам за противоестествена дългата коалиция между леви и десни в Европа. Като патриот желая успех на всяка българска кандидатура и оставам тежък критик у нас на слабото правителство, но като български консерватор и член на ръководството на ПГ на ЕКР и на Европейския консервативен алианс ще работя за успеха на втория български кандидат.

Ако запазим достойнството на госпожа Бокова, шансът ни за успех с госпожа Георгиева ще се увеличи сериозно. Битката за поста генерален секретар тепърва започва и може да завърши с триумф на България!