Бандитите имат интерес от домашните арести, призна Цветан Цветанов
Бандитите имат интерес от домашните арести, призна Цветан Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Бандитите имат интерес от домашните арести, призна Цветан Цветанов
61046
Бандитите имат интерес от домашните арести, призна Цветан Цветанов
  • Бандитите имат интерес от домашните арести, призна Цветан Цветанов

Трябва да има бързо правораздаване и приоритети в държавата. Основният приоритет е борбата срещу тежката организирана престъпност. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването „Седмицата” на Дарик и допълни, че това е един от дефицитите, които бяха отчетени, когато страната ни стана член на Европейския съюз - реформата в съдебната система.

Министър Цветанов даде пример с делото срещу Златко Баретата, който през последните 20 години е намирал място като един от евентуалните заподозрени за дадено извършено престъпление. „Когато е доказано, че той е лидер на организирана престъпна група, занимаваща се с наркоразпространение на територията на страната, Златко Баретата е осъден на първа инстанция, той е с постоянна мярка. Променя му се мярката в домашен арест и на него това му се брои”, каза Цветанов.

Според вътрешния министър бандитите имат интерес от домашните арести и точещите се с това процеси, защото вместо в затвора си лежат вкъщи. „И когато той е осъден на осем години, процесът му тече четири години. Промяна на мярката между първа, втора и трета инстанция. Когато Върховния касационен съд потвърди, той реално няма да лежи и един ден и той казва - аз благодаря на хуманността на българската съдебна система”, обясни министър Цветанов.

Цветанов отказа да коментира дали има заподозрени за показната стрелба. Той заяви, че нападението срещу Златко Баретата „повече е свързано с нещо, което е неуредено, нещо, което е имал в минал период от време и не е решено към настоящия момент. „Което означава, че по всяка вероятност финансови проблеми или нещо, което е свързано със стари сделки, за които не са получени съответните финансови средства”, посочи още министърът.

„Винаги съм казвал, че политическата воля е съществена при борбата срещу организираната престъпност. Ако това беше реална политика в началото на прехода, нямаше да имаме тези емблематични фигури, които днес коментираме, а някои от тях вече не са между живите”, уточни Цветан Цветанов.

Според Цветан Цветанов никоя държава в света не е прочистила организираната престъпност. „Но аз смело мога да кажа, че гръбнакът на организираната престъпност е прекършен”, изтъкна министърът и припомни случаите с „Килърите” и „Наглите”.

Златомир Иванов-Баретата беше прострелян с четири куршума на влизане в Съдебната палата във вторник сутринта. Той има тежки увреждания на вътрешни органи и на крайниците. Направени са му операции, може да се наложат и нови. Ранен беше и неговият охранител Атанас Станков. Златомир Иванов е подсъдим по делото за организирана престъпна група за разпространение на наркотици.