Байърли: Медиците ще се завърнат до края на годината
Байърли: Медиците ще се завърнат до края на годината / netinfo

Българските медици, които са обвинени в заразяването със СПИН на повече от 400 либийски деца, ще се завърнат в България до края на годината, заяви пред Дарик радио посланикът на САЩ у нас Джон Байърли.

„Виждам големи промени в диалога по този въпрос, а и интересите на Либия ще са много по-добре защитени, ако българските медици се завърнат у дома си тази година”, допълни посланик Байърли.

Международният фонд за подпомагане на жертвите на СПИН в Либия не е откуп за живота на българските медици, заяви посланикът на САЩ у нас.

С Джон Байърли разговаря Жени Марчева.

На 4 юли има заседание на Наказателния съд по делото срещу медиците ни. САЩ винаги са подкрепяли България в този случай, факт е обаче, че българските медици прекарват вече осма година в либийските затвори. Смятате ли че до края на тази година те ще се завърнат у дома си?

Да, убеден съм в това, защото аз вече виждам големи пробиви в диалога, в дискусията по този проблем. Много са ангажирани, не само САЩ, но и ЕС. Сега Америка има дипломатически отношения с Либия и имаме начини да покажем на Либия, че нейните интереси са много по-добре защитени, ако тези български медицински сестри се върнат у дома си тази година. Мисля си, че сега Либия много добре си дава сметка за ползата, която ще има, ако сестрите се върнат тази година.

Свързана ли е тази свобода с ангажимент от страна на САЩ към Либия? Много популярна е тезата, че те ще се завърнат в България, защото американците ще платят за тяхната свобода.

Не, има международен фон, който е много ангажиран със съдбата на инфектираните деца в Либия, защото наистина това също е трагедия. Страдат деца.

Но този фонд в никакъв случай не е откуп за живота на българите?

Не.