От Смолян, от територията на Националната астрономическа обсерватория в Рожен не сме видели природното явление от 11 юли, но хора от София в посока Видин са наблюдавали ярка светлина, след което този, вероятно метеор се е взривил. Има космически тела в междупланетното пространство - астероиди и комети, които са с различни размери - от микрочастици до няколкостотин метра в диаметър, дори до километри в диаметър. Това каза доц. Никола Петров - помощник-директор в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българската академия на науките.

Не се касае за инцидент, а за природно явление, при силния тътен, който е чут снощи във Видин. Това заяви на брифинг тази сутрин старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР в града. Към момента обстановката е напълно спокойна, няма пострадали хора, добави той. 

МВР за ярката светлина във Видинско: Не се касае за инцидент, а за природно явление (ВИДЕО)

Около 22:00 ч. снощи, на територията на област Видин, е чут силен тътен, съобщи МВР. Към района веднага са изпратени екипи на полицията във Видин, които са направили оглед. По данни на румънските власти вероятно е метеорит, който се е взривил във въздуха. 

Всяка година около 25 000 - 30 000 космически тела, с различни размери, навлизат в земната атмосфера и изгарят във височина

Всяка година, средно годишно около 25 000 - 30 000 космически тела, с размерите на яйце на кокошка, по-малки или като футболна топка, навлизат в земната атмосфера, на височина от 100 километра над земната повърхност и от триенето в атмосферата те започват да се нагряват и да горят - така оставят огнени следи по небето, обясни доц. Петров. Те добави, че обикновено на височина от 60-70 километра над земната повърхност тези космическа тела изгарят. Това е явление и се нарича метеор. 

Ако тези космически тела са с размерите на яйце на кокошка и на футболна топка, те не винаги успяват да изгорят напълно и частици от тях могат да паднат на земната повърхност. Това вече се нарича метеорит, поясни астрономът.

Силен тътен и ярка светлина в небето стреснаха хората в редица градове в България (ВИДЕО)

Той отбеляза, че температурата извън земната повърхност е от порядъка на минус 260 градуса по Целзий, а пък нагряването на повърхността на тези тела, за да горят, достига до над 1200 градуса по Целзий и се получава голяма температурна разлика. И много често тези космически тела се взривяват някъде на височина в атмосферата - между 50 и 70 километра над земната повърхност.

Това е наблюдавано снощи, но дали са останали достатъчно парченца, които да паднат на земната повърхност, за да бъде метеорит или не, в момента не може да се каже. "Може би е останало нещо, ако направлението е София - Видин, където хора са виждали "опашката" на това космическо тяло, което да се движи в посока север и ако е така, най-вероятно на територията на Румъния може някъде да е паднало малко парче от този астероид", каза доц. Никола Петров.

Астероид е всяко тяло, което е извън земната атмосфера

Астероид се нарича всяко тяло, което е извън земната атмосфера и когато навлезе в нея, ако изгори, е метеор, а падне ли на земната повърхност е метеорит. При всички положения явлението е било астероид преди да го видим в земната атмосфера, отбеляза астрономът.

Такива малки тела - метеори, се наблюдават изключително често и това не е нещо, което е необичайно. За момента не можем да кажем, че природното явление от снощи е било метеорит, защото никой още не е намерил къде е паднало това "парче" - този отломък, заяви доц. Петров .

През август предстои да се наблюдава метеорният поток Персеиди, който е един от най-известните. Тогава отново ще наблюдаваме такива метеори в атмосферата. Метеорният поток Персеиди предстои между 11 и 13 август, съобщи астрономът.    
Димитрина Ветова, БТА