Асоциацията на родителите против намаляването на поведението на учениците
Асоциацията на родителите против намаляването на поведението на учениците / снимка: Sofia Photo Agency

Асоциацията на родителите е против мярката намаляване на поведението на учениците, записана в новия проектозакон за училищното и предучилищното възпитание, който трябва да бъде одобрен от правителството в началото на март. Това каза в предаването „Денят” на Дарик с Ева Борисова – член на управителния съвет на асоциацията.

 

„Против въведената промяна за намалено поведение сме, защото смятаме, че нищо не означава и го възприемаме като странен римейк от миналото, въпреки че част от корекционните мерки и санкциите в закона ние сме ги правили", обясни Борисова.

 

Според нея мерките трябва да бъдат „коригиращи и включващи, тоест да стимулират детето да се върне обратно в общността и да я уважава”. „За мен намаленото поведение така, както е формулирано, е просто един етикет „ти си лош”, каза още Ева Борисова.

 

Според директорката на 125-то училище „Проф. Боян Пенев” Ирена Анастасова обаче в проектозакона не може да става дума за римейк: „Има много от досегашните постановки, но има и много нови неща, изглеждащи дребни, но преобръщат философията на обществените отношения, които рефлектират в училището – отношенията учители-ученици, родители, местна общност.”

 

Според Анастасова в новия проектозакон за училищното и предучилищното възпитание се дават по-големи права на училищните съвети, по-детайлно са записани задълженията на родителската общност и по-ясно са регламентирани правата и отговорностите.

 

Цялото интервю с Ева Борисова и Ирена Анастасова чуйте в прикачения звуков файл.