Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност
Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност / БГНЕС
Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност
87571
Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност
Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност
  • Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност
  • Асансьори не отговарят на съвременни изисквания за безопасност

80% от асансьорите в страната не отговарят на съвременните изисквания за безопасност, каза председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

По думите му 80 000 асансьора са на възраст между 30 и 60 години, а не малко съоръжения са на близо девет десетилетия. Маринков уточни, че собствениците рядко извършват необходимите планови ремонти и това допълнително влошава състоянието на асансьорите.

80 000 асансьора нямат необходимите системи за безопасност, уточни Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация. Много от съоръженията са на повече от половин век и досега не са им правени необходимите планови ремонти.

Най-старият асансьор във Варна стана на 80 години (СНИМКИ)

"80 процента от съоръженията са с полуавтоматични врати и нямат врата на кабината. Това е изключително опасно и вече от десетилетия в истинските европейски държави този въпрос е решен", каза той.

Маринкова обясни защо е важно асансьорите да имат такава врата на кабината, като даде пример със случай от началото на годината, когато 2-годишно дете падна на пода на асансьора, пръстчетата му попаднаха между вратата и прага на кабината и те били откъснати от съоръжението.

Оказва се, че повечето асансьори не отговарят на изискванията на Европейския съюза за безопасност, а добавянето на необходимите системи струва между 2000 и 3000 лева.
"Няма допълнителни устройства за сигурност, каквито изискват новите европейски изисквания и стандарти. Заедно с тази кабинна врата трябва да се постави щит под кабината, за да не може човек, когато е заседнал и излиза, вместо да скочи на площадката, да падне в шахтата. На редица асансьори няма устройства за контрол на товара и те могат да тръгнат при претоварване", каза Маринков.

Умуват националната програма за саниране да обхване и асансьорите

От Държавната агенция по метрологичен и технически надзор обясниха, асансьорите наистина не отговарят на новите изисквания за безопасност, но това не означава, че има риск при тяхната експлоатация. Нужно е обаче съоръжения да се поддържат и да се ремонтират своевременно.