/ Thinkstock/Getty Images
Зрелищно арестуваха абитуриент, обикалял с бутафорен автомат
97374
Зрелищно арестуваха абитуриент, обикалял с бутафорен автомат
  • Зрелищно арестуваха абитуриент, обикалял с бутафорен автомат
Маскирани полицаи арестуваха абитуриент с фалшив автомат на път за изпращането му за бала. Днес около обяд в МВР постъпил сигнал, че ученикът носи автомат „Калашников”. На път към училището полицията спряла черния му джип и арестувала 18-годишния Марин. В крайна сметка автоматът се оказал бутафорен. В колата обаче били открити още бухалка и незаконен газов пистолет.

Зрелищно арестуваха абитуриент, обикалял с бутафорен автомат
 

18-годишният Марин е възпитаник на Професионалната гимназия по икономика „Карл Маркс” в Смолян. По информация на МВР граждани подали сигнал, че неизвестно лице се придвижва с автомобил със смолянска регистрация и държи автомат „Калашников”. Така на път към изпращането си за бала черният джип „Мерцедес” на Марин бил спрян, а екип от Специализираното тактическо звено към МВР-Смолян го задържал.
 
Автоматът се оказал бутафорен, но в колата били открити и други оръжия, обясни за Дарик директорът на Областната дирекция на МВР-Смолян старши комисар Николай Димов: "Информацията беше, че в черен джип "Мерцедес" лицето, което го управлява, държи Калашников. Освен този автомат, имаше и бухалка в автомобила, имаше и незаконно притежаван газов пистолет. За всичко това трябва да даде обяснения. Колегите работят. Не мога да ви кажа дали в момента е освободен, но ще бъде. Тук няма данни за тежко престъпление, така че в рамките на административното задържане в Закона за МВР ще бъде освободен".
 

По информация на директора на училището Мария Мечкарска Марин нямал лоши прояви и членувал в патриотичния клуб „Родопски хайдути”. Работел като охрана и в местна дискотека. Според Николай Димов сигналът заслужавал по-сериозно отношение от страна на полицията: "Ако автоматът беше истински?! Ние не знаем самоличността на лицето. Казват ни, черен джип "Мерцедес", има автомат "Калашников" с пълнител вътре. Освен да изпратя жените инспектори от Детска педагогическа стая да го задържат. Самата информация навежда на висока обществена опасност".
 
Към момента абитуриентът е задържан за срок до 24 часа и след снемане на обяснения най-вероятно ще бъде освободен.