Арестуваха българин, правил компютърни измами в Америка
Арестуваха българин, правил компютърни измами в Америка / Thinkstock/Getty Images

38-годишният Недко Недев, който е заподозрян за компютърни измами в Америка, е бил арестуван в България. Той е задържан за 72 часа.

Вчера Недев е задържан и са извършени претърсвания и изземвания на три адреса на територията на столицата, от където са иззети компютърни конфигурации и документи.

Недев, който има българско и американско гражданство, е заподозрян за създаване на фалшиви оферти за купуването на „Ейвън продъктс" и „Роки маунтин шоклит фактори".

Българинът изкуствено вдигал цените на акциите и повишавал обменната им активност,  посредством фиктивни търгови оферти за двете фирми. Тези фалшиви търгови оферти Недев подавал публично в Комисията за Ценни Книжа и Обмен на САЩ.

В допълнение на манипулирането на борсата посредством Rocky Mountain и Avon, от октомври 2013 г. до май 2014 г., Недев е обменял акции на Tower Group, като е използвал вътрешна поверителна информация, до която не е имал законно право на достъп.

Американски съд е повдигнал срещу него осем обвинения, предаде Reuters, цитиран от агенция "Фокус".

Американската прокуратура ще се опита да екстрадира Недев в САЩ, където ще му бъдат повдигнати шест обвинения за измама и две за кражба на самоличност с утежняващи вината обстоятелства.