Премиерът вече задава тона, ГЕРБ са в лидерската позиция, каза политологът
Политологът доц. Антоний Гълъбов вижда в обръщението на премиера Бойко Борисов добре направен политически документ от гледна точка на аргументации, но също така и подаване на ръка към определени политически субекти. 

В интервю за Dariknews.bg той коментира анонсираното от министър-председателя предложение за свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция.

Според него така Борисов е отнел инициативата на държавния глава, който се е забавил с внасянето на промени в основния закон.


"Този анонс от днес отнема инициативата на президента, който се забави със своите предложения за промяна в основния закон, така че в известен смисъл Борисов и ГЕРБ в момента поемат лидерската позиция спрямо ситуацията. Всички партии са длъжни да изразят позиция към предложението на министър-председателя, той задава тон в момента с това изявление", коментира доц. Антоний Гълъбов.

Борисов взе решението: Време е за рестарт, ВНС и нова Конституция (ВИДЕО)


Той посочи, че част от идеите са свързани с референдума на Слави Трифонов, имало и подаване на ръка към Демократична България с предложенията за промени в съдебната система.

"Има ясно изразена амбиция да се търси нормализиране на демократичния политически живот", обясни доц. Гълъбов.

"През изминалите 29 г. всеки е имал резерви към действащата Конституция, напълно сигурно е, че тя има своите дефекти. Най-общо казано, тя произвежда премиерска, а не парламентарна република, тъй като изпълнителната и законодателната власт не са балансирани", каза още политологът.