Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / Снимка: Георги Димитров
Такива политически мераклии спекулират със здравето на хората, смята здравният министър
Здравният министър нарече спекулации твърденията, че държавата не е поръчала достатъчно ваксини или че е поръчала от определена фирма. Проф. Ангелов подчерта, че Еврокомисията е тази, която прави поръчките и води преговорите.

Министърът обясни, че България е поръчала ваксини за 9 млн. граждани.

Ще има по равни количества (приблизително 3 млн) от трите типа ваксини - РНК ваксините, антигенните, на основата на спайк протеина и векторните ваксини с аденовирус, разясни той на брифинг, малко след като му бе поставена втората доза от ваксината срещу коронавирус.

"Твърдението, което се тиражира, че България не е поръчала достатъчно ваксини, е невярно. Това се прави от политици, от опозиционни партии. В нито един момент държавата не е взимала решение за броя и доставките на ваксините. Спекулациите са свързани със здравето на хората и това е опасно. Тези политици не носят отговорност за българския народ, тази отговорност се носи само от правителството. Това че постоянно критикуват, без да дават отговор какво да се направи, е много лесно.

Тези политически мераклии на практика са социални лешояди, които се хранят с грешките на хората, които водят борбата с COVID. Да се замислят дали техните позитиви и техните постижения могат да бъдат само недостатъците на техните опоненти", коментира Ангелов.

Министърът категорично опроверга твърденията, че първата доза от ваксината дава 80% защита срещу разболяване. Това не е вярно, посочи той.

 По думите му няма нито едно проучване, което да е с първична крайна цел изследване на имунитета след първа доза ваксина. Всички проучвания са с първична крайна цел изследване на ефективността на ваксината след втора доза.

„Възможностите, които дава ваксината, са изключително обнадеждаващи. Възможността аз да не се разболея е изключително висока”, коментира проф. Ангелов.

"След 10 дена ще бъда спокоен, ще видя баща си, който се надявам също да се ваксинира, когато му дойде редът", каза още той.

Министърът коментира и възможностите за разхлабването на мерките.

„Утре ще имаме среща и с икономическия министър, и с министъра на труда и социалната политика. Всичко, което преценим, че бихме могли да разхлабим, ще бъде разхлабено. Нетърпението не е най-добрият съветник. Една война не се печели със заплахи или с опити на някой бранш да изкара по-високи аргументи. Това, че някой бранш си позволява да отправя заплахи по отношение на мерките, не считам, че ще доведе до резултат, полезен за всеки български гражданин. Дали ресторантьорите, хотелиерите ме харесват, за мен няма никакво значение. За мен има значение да съм полезен на българските граждани. Всяка една от мерките, която се разхлабва или обсъжда, трябва да се гледа в цялост. Направили сме си приоритети. COVID-19 е онова, което ни позволи да пренаредим нашите приоритети. В самото начало казах, че нашите приоритети ще бъдат малко по-различни – образование, здравеопазване, спорт. Ресторантьори и хотелиери със сигурност са много важен бранш, но в момента не са наш приоритет“, подчерта проф. Ангелов.

Той обясни, че 45 дена преди изборите ще бъде готов протоколът за провеждането им.

По-рано днес на здравния министър проф. Костадин Ангелов бе поставена втората доза от ваксината срещу коронавирус.

Първата ваксина му бе поставена на 27 декември и министърът бе първият имунизиран българин.

Преди час втора доза от ваксината бе поставена и на ген. Венцислав Мутафчийски.
 

Костадин Ангелов
Снимка: Георги Димитров

ваксина ваксинация
Снимка: Георги Димитров