Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков / БГНЕС
Предвиждат се промени в подзаконовата нормативна уредба, с които социалните работници да станат по-ангажирани със случая на всяко дете, настанено в социална услуга . Това каза социалният министър Бисер Петков по време на заседанието на парламентарната комисия по труда и социалната политика. Петков отговаря на депутатски въпроси.

Социалните изведоха две деца в риск от семействата им

Той уточни, че социалните работници, които насочват децата към съответната социалната услуга, ще наблюдават развитието на всяко дете, ще работят с него, ще следят кога то може да бъде изведено от услугата и върнато в биологичното семейство, ако има такава възможност.

Разследват изтезаване на деца в габровския дом Хризантема

Предстоящи промени в правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания предвиждат парите за медицински изделия да не бъдат давани на ръка на хората с увреждания, а Агенцията за социално подпомагане директно да се разплаща с доставчиците. В момента хората получават целевата помощ в пари и отиват при лицензиран доставчик, за да закупят съответното медицинско изделие.

Записи показват агресия в дом за деца с увреждания (ВИДЕО)

По думите на Бисер Петков с промените ще се осигури от една страна облекчаване на хората, ще отпадне необходимостта да посещават многократно дирекциите "Социално подпомагане", а от друга - ще има сигурност в целевото разходване на средствата.