Двете непълнолетни деца на задържаното семейство от столичния квартал "Люлин" ще бъдат настанени в кризисен център. Това става ясно от съобщение на Агенцията за социално подпомагане.

По-рано през деня стана ясно, че възрастен мъж е открит мъртъв в „Люлин“. Сигнал за намерения починал 87-годишен човек е подаден вчера около 17.00 часа, като от полицията уточняват, че по тялото на Стефан Янев е имало видими следи от насилие. По случая са задържани зетят и дъщерята на човека.

Мъж е намерен убит в „Люлин“, открити са и три деца, държани под ключ

Дядото бе участник в предаването "Съдебен спор" по NOVA, където разкрил, че трите деца на дъщеря му - момичета на 13, 14 и 18 години, никога не са посещавали училище и фактически са били заложници на родителите си, които „не харесвали българското училище”. Мъжът бе обявен за издирване на 12 февруари, когато изчезнал.

От Агенцията за социално подпомагане поискаха децата да са под полицейска закрила, а след изтичането на тази мярка те ще бъдат настанени в кризисен център.

От институцията посочват, че сигналът за семейство с три деца, които не посещават училище, е постъпил в отдел „Закрила на детето“ на дирекцията в „Люлин“. Веднага след сигнала на 15 февруари адресът на семейството е посетен от социални работници за проверка. Тъй като те не са били допуснати в жилището, е потърсено съдействие от полицията. В същото време е установена самоличността на трите деца и на родителите. Освен от полицията, от отдела потърсили съдействие и информация и от другите институции - община, регионално управление по образованието, прокуратура.

Със съдействието на полицията и в присъствие на съседи жилището е отворено и социалните работници са влезли в него, но не намерили никого. Потърсена е подкрепата на полицията за издирване на изчезналите деца. След задържането на родителите двете непълнолетни деца са под полицейска закрила.

След изтичането на срока ѝ те ще бъдат настанени в кризисен център, където ще им бъде оказана необходимата подкрепа. С тях ще работят специалисти както от кризисния център, така при необходимост и други външни специалисти. Ще се направи възможното децата да бъдат записани на училище. Ще се поиска анализ на нивото на развитие и на нивото на овладян учебен материал, за да се определи в кой клас да бъдат записани, както и да се определи евентуалната им нуждата от ресурсен учител.