Александър Томов ще съди бивш министър за клевета
Александър Томов ще съди бивш министър за клевета / cнимкa: Sofia Photo Agency
Александър Томов ще съди бивш министър за клевета
26631
Александър Томов ще съди бивш министър за клевета
  • Александър Томов ще съди бивш министър за клевета

Бившият изпълнителен директор на „Кремиковци" Александър Томов обяви, че ще съди за клевета Петър Димитров, министър на икономиката в кабинета „Станишев". Томов заяви, че има готовност още утре да заведе жалбата в съда. Софийският градски съд заседава по делото, по което Томов е подсъдим за присвояването на около 5 млн. евро от футболен клуб ЦСКА и ощетяването на металургичния комбинат с близо 29 млн. лв.

Според Александър Томов в обвинението е замесен и соченият за лидер на престъпната група на „Октопода" и бивш сътрудник на ДАНС Алексей Петров, който по думите на Томов имал големи икономически интереси в „Кремиковци":

„Това, което мога да кажа, е че голяма част от обвиненията, които са вървели по линия на ДАНС, са били организирани от Алексей Петров. Освен това аз много пъти обвинявах Петър Димитров за това, че е заблудил Главна прокуратура. Разполагам с писмо с неговия подпис, в което има опровергана от съда лъжа".

Томов каза още, че е получавал анонимни смъртни заплахи в момента, в който махнал от „Кремиковци" охраната, която била свързана с Алексей Петров.

Петър Димитров отрече пред Дарик твърдението, че е заблуждавал прокуратурата, за да може по този начин Томов да бъде набеден за източването на „Кремиковци":

„Не знам за какво съм го наклеветил, тъй като това, което съм правил по отношение на г-н Томов, е да препратя материалите, които постъпваха, главно от синдикатите в комбината в прокуратурата".

Съществува ли някаква връзка между Алексей Петров и източването на „Кремиковци"?

Никога не съм се запознавал или срещал с г-н Алексей Петров. Не виждам как г-н Томов може да намери решение на сериозните проблеми, които има със съдебната система.

Съгласно закона, ако вината на Томов бъде доказана, той може да получи до 20 години затвор.

Освен Томов обвиняеми по делото са още и бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, членът на Управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов и директорът на фирма "Финметал" Божко Бонев. На четиримата са повдигнати две обвинения - за длъжностно присвояване и документно престъпление. Съгласно закона по тези обвинения те могат да получат до 20 години затвор.

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за присвояването на около 5 млн. евро от Александър Томов и Александър Гарибов в средата на юни 2008 г. На 27 ноември 2008 г. Софийска градска прокуратурата повдига второ обвинение срещу Александър Томов. То е за присвояване в особено големи размери и длъжностно престъпление, с които комбинат „Кремиковци" е ощетен с 29 млн. лв. Заедно с Томов са обвинени директорът на "Финметал" Божко Бонев и членът на управителния съвет на "Кремиковци" Иван Иванов.