/ Георги Димитров
Информацията, че сме натрупали просрочени задължения в размер на 24 милиона лева, не отговаря на истината. Това заяви на пресконференция д-р Атанас Атанасов, изпълнителен директор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Александровска" ЕАД. Поводът е проверката на Министерството на здравеопазването (МЗ) за финансовото състояние на болницата, за която бе съобщено преди дни.

Бяхме принудени да свикаме тази пресконференция, защото имахме среща с министъра на здравеопазването, на която изказахме нашето виждане, че има несъответствия с публикуваните данни и тези от нашето счетоводство, обясни Атанасов. Той посочи, че отново одитори са дошли в лечебното заведение, където са имали срещи с експертите от счетоводството и финансовия отдел на болницата.

Не искам да правя предположения, но възникват съмнения дали одиторският екип не публикува тези данни съвсем целенасочено с цел да се направят някакви внушения, коментира Атанасов.

От Александровска болница раздадоха на журналистите писмена информация, в която се посочва, че твърдението, че за периода 30 юни 2021 г. – 31 август 2022 г. ръководството е допуснало увеличение на просрочените задължения с 24 250 740 лв. е невярно. „Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка от посочената в съобщението, а именно – 9,3 млн. лв.“, казват от сегашното ръководство.

Извършено е погасяване на задължения в размер на 44 275 476 лв., което е довело до намаляване на темпа на растежа на просрочените задължения, твърдят още от болницата.

ПП: Готви се смяна на ръководството на Александровска болница

По отношение на констатацията на МЗ, че натрупаните просрочени задължения към доставчици от последната година – 2021 г., в размер на 23,5 млн. лв., надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, от Александровска болница твърдят, че сумата е натрупана в „основно в периода от 31 март 2021 г. до 30 юни 2021 г., т.е. преди встъпването в длъжност на настоящото ръководство“.

Ръководството на болницата е предприело своевременни действия за кандидатстване и съответно одобрение от Българската банка за развитие на кредит от 5 млн. лв., казват от лечебното заведение. Оттам посочват, че кредитът е одобрен, но МЗ все още не е одобрило решението на Съвета на директорите.

Д-р Атанасов каза също, че в продължение на година от болницата са очаквали окончателно решение за външно финансиране. Успяваме да работим стабилно, въпреки тежестите, с непрекъснати преговори с фирмите, обясни той.

В отговор на въпрос директорът на Александровска болница каза, че няма масово напускане на лекари, което да доведе до влошаване на лечебния процес.
Попитан за евентуалната му смяна, Атанасов отговори: "Никой не е женен за длъжността си, ние сме готови да освободим управлението на други хора, които имат по-добри дадености да се справят с проблема".

По думите му обаче изнесените от МЗ данни уронват не само престижа на сегашното ръководство, но и този на самата болница.

На 10 октомври, след направен одит, от МЗ съобщиха, че задълженията на Александровска болница са се увеличили с над 24 млн. лв. за година. От лечебното заведение излязоха с позиция, в която заявяват, че не приемат изнесените данни. От болницата твърдят, че има „груби фактологични грешки до степен, в която фактите са абсолютно неверни“.
БТА