/ Министерство на финансите
„Актуализацията на бюджета за 2021 г. е направена на база на очакваните повече приходи за тази година и за да може Народното събрание да определи как те да бъдат похарчени – не „на тъмно“ или с ин хаус възлагане, а в полза на хората“. Това заяви министърът на финансите Асен Василев по време на Третия Обществен съвет, посветен на проекта за актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г.

Проектът за актуализация на Закона за държавния бюджет за 2021 г. е изготвен от Министерството на финансите. Той беше обсъден с икономисти, представители на работодателските и синдикалните организации и неправителстевния сектор на Третия обществен съвет, който е в продължение на инициативата Обществени съвети към министъра на финансите, които целят да осигурят максимална прозрачност на публичния дебат за разходването на бюджетните средства.

Министър Василев съобщи, че заради подобрената икономическа среда и заради по-добрата събираемост от НАП и Агенция „Митници“ очакваме приходи с около 2 млрд. лева над предвиденото. По думите му, на база на тези приходи в повече, Министерството на финансите предлага да се увеличат разходите с 1,8 млрд. лева, които да се използват за осигуряване на социалните плащания, за актуализация на пенсиите, за пълно осигуряване на здравната система при евентуална тежка ковид-криза и за подкрепа на бизнеса в условията на такава криза.

Актуализацията на бюджет 2021: Над 2 млрд. допълнителни приходи срещу 1,8 млрд. предвидени разходи

От разходите в актуализирания бюджетен план 575 млн. лева са предвидени за допълнителни социални разходи. Предвидено е повишаване на коефициента за стаж от 1,2 на 1,35, минималната пенсия да се увеличи от 300 на 340 лв, а максималната – от 1440 на 1500 лв., а социалната – от 158 на 170 лв.

„Новото е, че се въвежда надбавка за пенсионерите, които са с доходи под линията на бедност. Ефектът от това е, че към момента 43% или около 907 хил. пенсионери са под линията на бедност, а с приемането на актуализацията този процент пада на нула. Това се случва за първи път, поне през последните 30 г.“, обобщи министър Василев. Надбавката ще се плаща по критерии, които ще се определят от МТСП на пенсионери, които нямат други източници на доходи.

430 млн. лева са заложените разходи за подкрепа на бизнеса в случай на затваряне заради нова вълна от пандемията. 335 млн. лева са предвидените допълнителни разходи за здравеопазване, 231 млн. лева са за други разходи. Заложени са също 133 млн. за двата тура на президентските, както и вноската за ЕС – 103 млн. допълнително, заради преизчисляването, свързано с Брекзит. Дофинансирани са и всичките програми, свързани с ковид-кризата.

Министър Василев: След вдигането на пенсиите повече няма да има пенсионери под линията на бедност

„Около 1,6 млрд. лева от допълнителните приходи идват от подобрена събираемост от приходните администрации и по-добрата икономическа активност, 424 млн. лева са от това че авансът по Плана за възстановяване се вдига от 10 на 13 %“, каза още Василев и обобщи, че това е много голям успех за НАП и Агенция „Митници“, защото спрямо плана има увеличение с 4,4 % повече на приходите, но спрямо миналата година ръстът на приходите е 12 %.

„Тази година растежът на БВП е леко подобрен, спрямо последните прогнози за страната, коефициентът на безработица е заложен такъв, какъвто е, а инфлацията е 2 %, според индикациите за нея до края на годината. На базата на тази макрорамка на е актуализиран бюджета за 2021 г.“, обясни министърът. Според изчислениято ще има леко намаляване на заложения дефицит. „Въпреки че увеличаваме разходите, приходите растат по-бързо, така че дефицитът намалява с 0,3 %“, обясни финансовият министър. Според него не се налага поемането на допълнителен дълг през годината, като ще се поеме дългът, заложен в бюджета за 2021 г. – даже малко по-малко.

Готов е Националният план за възстановяване и устойчивост

И още акценти от Третия Обществен съвет, посветен на проекта за актуализация на Закона за държавния бюджет на България за 2021 г.

Актуализацията на бюджета е заложена при изключително тежка COVID криза, за да не трябва по средата на кризата да се търсят отнякъде допълнително средства или да не наложи нова актуализация, каза служебният министър на финансите Асен Василев.

Според служебния финансов министър два милиарда лева ще са напълно достатъчни, за да може страната да посрещне тежка COVID криза. Тези пари ще се използват за осигуряване на социалните плащания, пълно осигуряване на здравната система при тежка COVID криза, както и подкрепа на бизнеса при тежка COVID криза. Василев изтъкна, че това не е задължителен "харч", а максимално възможният. Ако няма такава криза и не се наложи да се харчат тези пари, то те ще останат за догодина.

Предлаганата актуализация на бюджета стъпва на сценарий, направен от Министерството на здравеопазването, по който ноември и декември тази година изглеждат като ноември и декември миналата година. "Тази актуализация е направена да обезпечи ноември и декември миналата година", заяви служебният финансов министър.

„Ако не се случи този сценарий обаче, тези пари няма да се получат“, добави Василев. Той уточни, че идеята е да не се прави оптимистичен сценарий, а обратното. Ако страната си остане в "зелената зона" 2/3 от плащанията няма да се случат.

В мерките за бизнеса се работи по същия начин - ако не се случи тежка ситуация, тези пари ще останат спестени.

Василев: В актуализацията на бюджета около 1.5 млрд. лв. ще са за подготовка за есенна COVID вълна

Актуализацията на бюджета е балансирана, каза още служебният министър и изтъкна, че министерството не е "скочило" на максималните приходи, защото ако има тежка пандемия, тези приходи по всяка вероятност няма да се реализират.

Според министъра за актуализацията на бюджета се използва един реалистичен сценарий.

"Не раздухваме безумно разходите, защото трябва да мислим за догодина, за по-догодина, и за една устойчива разходна база, на която може да стъпим", добави Асен Василев. От друга страна прекалено бърза консолидация и свиване на дефицита, той смята, че е икономически и социална нецелесъобразна.

Финансовият министър заяви още, че има сериозен резерв за оптимизация. Той е на мнение, че големите проблеми могат да бъдат разрешени, ако парите се харчат ефективно, прозрачно и без корупция.

"Идеята на бюджет 2022 г. трябва да бъде точно това - да махнем корупцията, да оправим как си харчим парите, да оправим дисбалансите, където ги има, и да вложим в него Плана за възстановяване, така че където има нужда от дълбоки реформи, както в системата на енергетиката, те да могат да се случат", изтъкна той.

В средносрочен план най-големият риск за българската икономика е цената на енергийните ресурси. Според Василев в страната ни има енергийна система и база, която обуславя драстично увеличаване на цената на енергийните ресурси. Това пречи на икономиката, създава бедност, и създава проблеми със заетостта в определени региони и сектори. Ако тази част от задачата не бъде решена правилно, каквито и да "фокуси" да се правят в икономическата и социална настройка, те няма да помогнат, каза още Василев. 

Законопроектът може да се види тук

От министерството на финансите предоставиха и презентацията, обсъдена на Обществения съвет: