/ БТА
Ревизираният вариант Националния план за възстановяване и устойчивост е готов и вече е публикуван за обществено обсъждане.

Това съобщи в началото на правителственото заседание служебният премиер Стефан Янев. Той изрази надежда, че в близките дни министърът на икономиката Атанас Пеканов ще може да го представи на новите депутати и да обсъди с тях изведените в документа приоритети.

Обявиха колко са парите за образование и наука в Плана за възстановяване

„Акцентите са в образованието и иновациите, за развитие в посока произвеждане на краен продукт с висока добавена стойност, икономическа трансформация, екологичен преход по отношение на българската енергетика и технологичен преход на селското стопанство. Тези реформи са онзи жалон, който ще позволи развитието на страната в посока по-добро икономическо състояние", съобщи още премиерът на служебното правителство.

Янев акцентира и върху друга криза – демографската, и обясни, че едно от решенията за нея е развитата икономика, която би предоставила добре платени работни места, които да привличат младите българи да се завърнат от чужбина в родината си.

Стефан Янев за пореден път изрази надежда, че партиите в 46-ото Народно събрание ще постигнат „диалог, който ще позволи да се направи формулата на бъдещото управление на страната“.

Планът за възстановяване и устойчивост: 43 реформи и 57 инвестиции

Както и че следващото правителство ще продължи линията на служебния кабинет.

„Надявам се, че ще продължи развитието на онези приоритети, фокус на които ще бъдат българските граждани и българският бизнес. Надявам се, че ще имат мъдростта да постигнат точно това. Проблемите, с които и ние се сблъскваме са свързани с продължаващата вече година криза, която се отразява както на хората, така и на бизнеса. Затова е необходимо да се демонстрира как държава иска и е в състояние да подаде ръка на гражданите и бизнеса, който е в основната на благоденствието на цялата държава“, подчерта Янев.

Освен инвестиционни проекти Планът за възстановяване и устойчивост съдържа и много реформи. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов след заседанието на МС. Той смята, че това е правилният подход, защото в бъдеще, когато идват допълнителни финансови средства, не трябва да има само инвестиционни проекти, но и да има реформи към тях.

"Новата версия на плана съдържа 57 инвестиционни проекта и 43 реформи", посочи Пеканов и добави, че служебното правителство е успяло да надгради с 11 нови проекта и 7 нови реформи.

Общата сума, която страната ни ще получи от Механизма за възстановяване и устойчивост, е 12,6 млрд. лева. Очаква се и допълнителен икономически импулс, който ще дойде и от частните инвестиции, които ще бъдат предизвикани от тези инвестиционни проекти, от още 8 млрд. лева.

"Т.е. в следващите седем години по този план ще се влеят в българската икономика общо около 20 млрд. лева", добави служебният вицепремиер. Атанас Пеканов увери, че няма да има забавяне на средствата по плана и те не са поставени под риск.