От 1 октомври е заложена актуализация на всички пенсии. Това обяви след правителственото заседание служебният министър на финансите Асен Василев. Предложенията са залегнали в подготвяната актуализация на бюджет 2020.

По думите му минималната пенсия става от 300 на 340 лева, а максималната от 1440 на 1500 лева.

Актуализацията на бюджет 2021: Над 2 млрд. допълнителни приходи срещу 1,8 млрд. предвидени разходи

"Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия се вдига от 158 на 170 лв. Освен това се слага добавка за пенсионери под линията на бедността, която в момента е 369 лева", обясни министърът.

Готов е Националният план за възстановяване и устойчивост

Асен Василев заяви още, че ако този пакет бъде приет, то в България няма да има пенсионери, които да живеят под линията на бедност. По думите му в момента 43% от пенсионираните хора у нас са под тази линия.

За 1 септември са заложени 50-те лева, които да момента се изплащат, поясни още министърът. След вдигането на пенсиите е предвидено добавката да остане за постоянно, но като бъде инкорпорирана в размера на увеличението, обясни малко по-късно Гълъб Донев, социален министър в служебното правителство.

Ако след актуализацията пенсията остане под линията на бедност, хората ще получат помощ през социалното подпомагане.

Мярката ще се прилага за общо 431 хиляди души. Добавката ще се дава на хора над 65 години, които трябва да са неработещи. Тя е направена по модела на енергийните добавки - пенсионерите трябва да отговарят на редица условия - да нямат големи жилища, да нямат големи влогове в банки.

Пенсионерите те ще трябва да подават заявления в Агенцията за социално подпомагане, за да може да им се направи оценка.