Активисти на ДПС агитирали с „Днес е 13-ти”
Активисти на ДПС агитирали с „Днес е 13-ти” / БГНЕС

Единствената писмена жалба до РИК за деня е от общинския съветник на ГЕРБ Атанас Коларов от Батак. Той твърди, че пред секция в село Нова махала Ниязи Шейтан и Осман Мурадов, съветници на ДПС агитирали да се гласува с №13. Шофьорът на кмета на Нова махала Ерхан Саатчъ пък докарвал избиратели до секциите със служебен превоз.

По неофициална информация двамата били чути да се провикват „Днес е 13-ти”, в което при тълкуване опонентът им разчел призиви за подкрепа на ген. Радев, който бе под същия номер в бюлетината.

Сигналът е подаден минути преди 17.00 ч., съобщи председателят на РИК Йордан Кожухаров. Веднага е изпратен екип от комисията за проверка на място.

След извършена проверка от зам. председателите Петър Мулешков, Емилия Лазарова и Ивайла Георгиева - член на РИК, е установено, че по същия сигнал работи екип на РУ на МВР Пещера.

Ниази Шейтан и Осман Мурадов са гласоподаватели в същата секция и са гласували по различно време един от друг. Жалбата не е от компетентността на РИК Пазарджик и обстоятелствата изнесени в нея се оказаха неверни, гласи докладната записка на изпратените от РИК членове.

След незапомнено спокойния ден и дежурните прокурори в последния момент проверяваха 7 сигнала. Окръжният прокурор Васил Малинов обясни, че всички са от община Пещера. По 6 са дадени откази да се образува досъдебно производство, тъй като не е доказано престъпление срещу политическите права. Проверката по седмия продължава, вероятно няма да приключи тази вечер.