Акция на ДАНС и прокуратурата в офиси на Богомил Манчев заради АЕЦ „Белене”
Акция на ДАНС и прокуратурата в офиси на Богомил Манчев заради АЕЦ „Белене” / снимка: БГНЕС
Акция на ДАНС и прокуратурата в офиси на Богомил Манчев заради АЕЦ „Белене”
66679
Акция на ДАНС и прокуратурата в офиси на Богомил Манчев заради АЕЦ „Белене”
  • Акция на ДАНС и прокуратурата в офиси на Богомил Манчев заради АЕЦ „Белене”

Акция на прокуратурата, МВР и ДАНС удари фирми, свързани с АЕЦ „Белене". Операцията се проведе на територията на 4 града и засегна офисите на фирмата „Риск инженеринг" с управител Богомил Манчев. Целта на акцията е да се предотврати унищожаването и укриването на документи, свързани с дело за длъжностно присвояване и безстопанственост.

Акцията е започнала около 8:30 часа на територията на София, Перник, Белене и Козлодуй. Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК за консултантски услуги по проекта за атомна електроцентрала, след като държавата е решила да спре строежа й.

Досъдебното производство е образувано в началото на август.

От компанията „Риск инженеринг" потвърдиха, че агенти на ДАНС са влезли в офисите им. Управителят Богомил Манчев каза за Дарик, че е в чужбина и за момента не е арестуван: „Не съм арестуван, защото няма причина да съм арестуван. Какво ще предприемат властите не знам, но аз им казах, че ще се прибера в определен ден, в който съм се договорил с тях. Те са ми връчили съответните документи. Смятам, че въпроса по правната страна сме го изяснили".

Запитан дали операцията е във връзка с „Белене", Манчев отговори: „Нямам представа. И в призовката, която е оставена в дома ми, пише, че ме призовават като свидетел - по каква свидетел?! Аз за това зададох въпроса по какво съм свидетел, трябва да пише".

Богомил Манчев подчерта, че в призовката е призован като свидетел, не като обвиняем.

Манчев не изключи, че зад операцията може да стоят частни интереси, които използват държавата. Фирмата му отговаря за поддръжката на площадката на АЕЦ „Белене".

От прокуратурата обясниха, че се очаква да бъдат повдигнати обвинения на лица, задържани в хода на операцията.